BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
År 2014 motsvarade arbetarkvinnornas genomsnittliga månadslön bara 73 procent av arbetarmännens, visar LO:s rapport Sveriges jämställdhetsbarometer som släpptes i går. Kvinnorna tjänar i genomsnitt 17 860 kronor före skatt, att jämföra med männens 24 460 kronor. I mätningen har LO utgått ifrån ett mått som kallas genomsnittlig faktisk månadslön, där man inte bara ser till lönen utan också tjänstgöringsgraden.
– De stora löneskillnaderna mellan kvinnor och män är kopplade till det utbredda deltidsarbetet och många osäkra anställningarna inom kvinnodominerade yrken. Därför använder vi ett nytt lönemått – faktisk månadslön, där vi också tar hänsyn till arbetstiden, säger LO-utredaren Ulrika Vedin i ett uttalande.
Bäst tjänstemannakvinnor
Kvinnor i tjänstemannayrken har dock fått högst löneökningar – 9,3 procent – mellan 2012 och 2014. Männen i samma sektor har bara ökat sina löner med 8,2 procent. Däremot har utvecklingen varit trögare för arbetarkvinnorna. Allra lägst lön har kvinnor inom detaljhandeln, där den faktiska lägstalönen år 2014 låg på 13 086 kronor. Från 2012 till 2014 ökade arbetarkvinnornas löner med 5,5 procent, att jämföra med männens 6,0 procent.
– Det här visar att alla som varit ute och krävt sänkta lägstalöner den senaste tiden inte har en aning om hur det faktiskt ser ut på svensk arbetsmarknad, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett uttalande.
Vid presskonferensen där rapporten presenterades pekade Ulrika Vestin också på att sänkta lägstalöner skulle skapa ett tryck nedåt i de sektorer som redan är dåligt betalda.
– Genomgående är de faktiska månadslönerna låga, och de är lägst i kvinnodominerade sektorer. Och det är i synnerhet arbetarkvinnorna som skulle påverkas om vi fick ännu lägre ingångslöner.