Samtidigt som sommarjobben i kommuner ökar är det allt färre företag som anställer ungdomar under lovet. Det visar siffror från LO.
– Det är väldigt oroande. Sommarjobben är viktiga för framtiden, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.
Det råder hård konkurrens om de sommarjobb som privata arbetsgivare erbjuder visar siffror som LO har tagit fram. Flera år i rad har sommarjobben som har rapporterats in till Arbetsförmedlingen ökat. Men i år har de minskat till 50 077. Det betyder att 4 668 jobb i hela Sverige har försvunnit jämfört med förra året.
– Många ungdomar får jobb genom kontakter. Men för dem som inte har nätverk är det väldigt viktigt att det finns sommarjobb att söka hos Arbetsförmedlingen, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.
”Framtiden hotas”
Enligt Länsstyrelsen ökar gruppen ungdomar i Stockholmsregionen som varken arbetar eller studerar. När ungdomsarbetslösheten ökar och företagen ställer mer krav på tidigare arbetslivserfarenheter blir sommarjobben allt viktigare, menar Tobias Baudin som ser utvecklingen som djupt oroande.
– Ungdomarna som inte får jobb drabbas inte bara den här sommaren. Framtiden hotas. Utan arbetslivserfarenhet är det ännu svårare att få jobb senare, säger Tobias Baudin.
Fler jobbar hos kommunerna
Samtidigt visar prognoser från Sveriges kommuner och landsting (SKL) att sommarjobben hos landstingen och kommunerna ökar. Under sommaren väntas 80 000 ungdomar i hela landet arbeta inom det offentliga. Det är nästan en tredubbling jämfört med 2008 då 30 000 fick kommunal- och landstingsarbeten.
Tobias Baudin tycker att det är bra att det offentliga ställer upp och vill att fler kommuner följer Botkyrkas exempel.
– Vi från LO har föreslagit ett ”handslag för sommarjobb” och tycker att alla kommuner ska garantera 17-åringar ett arbete under lovet, säger Tobias Baudin.