– Det är Riksbanken som i första hand sköter inflationsbekämpningen. Men vi har en plan att vi ska tillbaka till överskott i budgeten nästa år, sa finansminister Mikael Damberg till TT förra veckan.
Han menar också att den offentliga ekonomin i grunden är stark, och att arbetslösheten minskar. Men LO håller inte med om regeringens analys. I sin nya konjunkturprognos räknar de med att arbetslösheten kommer ligga kvar på samma nivåer som idag – nästan åtta procent – även nästa år. Det är en hög nivå, enligt LO, som också innebär att en åtstramningspolitik är fel väg att gå.
– Arbetslösheten behöver gå ner, och för att den ska kunna göra det måste finanspolitiken få vara expansiv, annars är risken stor att arbetslösheten ökar ännu mer, och att vi hamnar i en lågkonjunktur, säger Laura Hartman, chefsekonom hos LO.
Oundvikligt med inflation
Att höja räntorna i ett försök att få ner inflationen är att ta en onödigt stor risk, menar hon. Inflationen beror enligt LO-ekonomerna till största delen på höjda energipriser. Det får i sin tur effekter i flera led, som ökade transportkostnader och dyrare mat.
– Vår analys är att det i mångt och mycket är oundvikligt att inflationen håller sig på en hög nivå nu ett tag. Läget är osäkert, men vi räknar ändå med att den kommer att ligga på runt sex procent i år, och kring tre procent nästa år. Riksbankens ränta spelar en begränsad roll här, säger Laura Hartman.
Att beskriva arbetsmarknaden som stark, och använda det som ett argument för att regeringen inte behöver stimulera ekonomin, tror hon också leder fel.
– En arbetslöshet på 7,8 procent som vi har nu och som vi räknar med att vi kommer ha nästa år också, är en alldeles för hög nivå. Långtidsarbetslösheten är hög, men bland de arbetslösa finns också stora grupper som har varit arbetslösa ganska kort tid, som har utbildning och arbetslivserfarenhet, och som borde kunna komma in på arbetsmarknaden snabbt. Vi menar att det som krävs nu är en aktiv arbetsmarknadspolitik för båda de här grupperna.
Överskottsmålet bör slopas
Rejäla satsningar för att få ner arbetslösheten är en del av lösningen för att undvika en lågkonjuktur, enligt LO-ekonomerna. Men även andra satsningar behövs, inte minst välfärdssatsningar. Vård, skolor och omsorg behöver förstärkas med 70 miljarder till 2026, enligt LO. Att i det här läget sträva efter att hålla överskottsmålet är därför fel väg att gå.
– Statsskulden är fortfarande låg, och även statsskuldsräntorna. Även om tillväxten avstannar talar allt för att vi har råd att slopa överskottsmålet utan att äventyra långsiktig hållbarhet i statens finanser. Men framförallt borde behovet styra, vi behöver en expansiv finanspolitik nu, säger Laura Hartman.
LO vill också se större satsningar på klimatomställningen.
– Det handlar dels om investeringar i infrastruktur för att möjliggöra utsläppsminskningar, men också om att säkerställa den folkliga acceptansen för klimatomställning. I det ingår arbetsmarknadsåtgärder för att möjliggöra omställning på arbetsmarknaden. Det skapar trygghet för människor som kanske är oroliga att deras jobb ska försvinna när vi går över till fossilfritt.
Enligt Laura Hartman är en satsning på klimatomställning nödvändig också för att undvika en situation som den vi har nu – där fossilberoendet och energipriserna sätter hela ekonomin i gungning.
– Så länge vi inte får ordning på vårt fossilberoende kommer vi med all sannolikhet drabbas av den här typen av energiprischocker även framöver.