Något fullständigt tillintetgörande handlar det dock inte om. De flesta bedömare tror att IS ännu är långt ifrån besegrat, även om deras kamp i och med det militära nederlaget för tillfället förpassas till internet.
Första svenskan i rymden
Klockan 15:57 den 25 september får Sverige sin första svenska i rymden. Det är svenskamerikanska Jessica Meir som efter år av förberedelser skrivs in i historieböckerna. Hennes första ord? ”Det är overkligt att vara här nu men det känns fantastiskt.” Totalt ska Jessica Meir tillbringa sex månader på Internationella rymdstationen ISS, där hon och övriga besättningen bland annat ska undersöka hur människors kroppar hanterar tyngdlöshet.
Proteströrelser
Från Latinamerika via Centraleuropa och Mellanöstern till Hong Kong. 2019 är i mångt och mycket proteströrelsernas år. Miljoner människor, ofta med fara för liv och lem, har under året gått ut på gatorna för att kräva bättre levnadsvillkor och ett slut på korruption, fattigdom och inskränkningar av den personliga friheten. Och i vissa fall tycks de ha lyckats.
I Algeriet ledde protesterna till president Abdelaziz Bouteflikas avgång, i Libanon fick demonstranterna premiärminister Saad al-Hariri att avgå. I Ecuador tvingades regeringen ge ursprungbefolkningen utökade rättigheter. Och i Hong Kong utvecklades protester mot en föreslagen ändring av utlänningslagen till en hel demokratirörelse.
Greta formar en rörelse och blir årets person
2019 är Greta Thunbergs år. Hon har gett upphov till en världsomspännande rörelse för klimatet, som har samlat miljoner människor världen över och som fortsätter att engagera. I december utsågs hon som första svensk till Årets person av ansedda tidskriften Time. ”En enkel sanning, framförd av en tonåring, vid en ödesdiger tidpunkt”, går det att läsa i tidningens reportage om klimataktivisten.
"Jag delar denna stora ära med alla i rörelsen #fridaysforfuture och klimataktivister överallt", skrev Greta Thunberg själv på Twitter om hedersutnämningen.
Samkönade äktenskap legaliseras på flera håll
HBTQ-kollektivets rättigheter har stärkts under året. Åtminstone har samkönade äktenskap under året legaliserats i Nordirland, Ecuador, Taiwan och Österrike. Hittills är det mest länder i väst som tillåter samkönade äktenskap, men det finns fortfarande de som – Italien och Schweiz är två exempel – som drar i handbromsen.
I Afrika är det än så länge bara Sydafrika som tillåter samkönade att ingå äktenskap, och i Asien är det Australien, Nya Zeeland och numera också Taiwan.
I Latinamerika följer Ecuador i kölvattnet efter Brasilien, Colombia och Uruguay.
Kolet dyker
Användningen av kol är kraftigt på väg ner i nästan hela Europa. Inte minst i stora nationer som Tyskland och Frankrike. Enligt en analys från brittiska tankesmedjan Sandbag har användningen av kol minskat med 19 procent bara under första halvan av 2019 jämfört med samma period i fjol. Samtidigt byggs nu förnybar el utan att den behöver subventioner. Samma sak sker i Indien.
Denna utveckling sker trots att kol- och kärnkraftverk inte betalar för sina miljökostnader. Samtidigt frodas det förnybara.
Nordirlands abortförbud är historia
Abort hade under lång tid endast varit tillåtet i Nordirland om det funnits fara för den gravida kvinnans liv eller hennes mentala hälsa. Men nu är Nordirlands abortförbud från 1861 historia. Bara under 2018 reste över 1000 kvinnor till England från Nordirland för att göra en abort som bekostades av Storbritannien. ”Det är en enorm seger!” Jublade RFSU:s ordförande Hans Linde efter beslutet. Även i Sydkorea håller aborträtten på att reformeras i rätt riktning och i Nordmakedonien antog parlamentet en ny abortlag i mars som gör det möjligt till senare aborter än tidigare.