Han förklarar att Sverige senast 2040 ska vara fosilfritt vad det gäller energiproduktionen och då är solceller en nödvändig del för att klara den omställningen.
– Solceller är i dag den snabbast växande fossilfria energiformen och den som installerar solceller får 60 öre i skatteavdrag per kilowatttimme som exporteras ut på det gemensamma elnätet och 30 procent av installationskostnaden i bidrag, och så finns möjligheten att få elcertifikat som kan säljas på den öppna marknaden, säger Svante Axelsson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Förenkla bygglovet
Trots dessa fördelar är energin som produceras av solceller i kommunerna blygsam. Genomsnittet per kommun i Sverige är 10,7 W per invånare. Ljusnarberg ligger över genomsnittet med sina 15,6 W medan Lindesberg producerar 8,8 W och Hällefors blott kommer upp till 2,3 W per invånare. Det ska jämföras med att den genomsnittliga elförbrukningen per hushåll i Sverige var cirka 6 600 kWh år 2015 enligt Energimyndigheten. Det är alltså en försvinnande liten del som i dagsläget produceras av solceller.
– Jag tycker att kommunerna borde underlätta för sina invånare att installera solceller genom att hjälpa till med byråkratin och bygglovsproceduren, säger Svante Axelsson.
Priser måste sänkas
I norra delen av länet är det Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen som sköter byråkratin kring solcellsinstalationer.
När ETC Bergslagen vill ställa frågor om solcellsinstallationer finns det ingen som kan svara på grund av semestertider, men det finns en broschyr på hemsidan och där står det bland annat att bygglov behövs inom detaljplanerat område och sammanhållen bebyggelse. Solceller på tak ska vara placerade i kvadratiska, rektangulära och sammanhållna ytor och monteras tätt mot takets lutning och uppta maximalt 50 procent av takytan.
– Kommunerna bör gå i bräschen och montera solceller på kommunala byggnader. Det smittar av sig och fler skulle följa efter kommunernas exempel. Ju fler som köper solceller, desto billigare blir produktionskostnaderna och om vi i den rika västvärlden är med och sänker kostnaderna så underlättar det för fattigare länder i till exempel Afrika att också gå över till miljövänlig el, säger Svante Axelsson.