På tisdagsförmiddagen samlades drygt 20 personer i ABF:s lokaler i Kopparberg. Jan-Eric Borneblad Norman höll en föreläsning om homo-bi-trans och queer.
– Vi ordnar föreläsningar i ämnet ungefär varannan månad, säger Annmari Lööf på ABF i Ljusnarsberg.
Hon berättar att föreläsningarna är öppna för allmänheten men att det framför allt är de asylsökande på orten som är intresserade.
– Vi informerar om det svenska samhället på olika sätt och när det ges tillfälle att komma hit är intresset stort.
Fixering vid sex
Då de flesta av besökarna är nyanlända och inte kan svenska så får Jan-Eric hålla sin föreläsning på engelska. Han är van vid att föreläsa på svenska och ibland får han ta hjälp av publiken för att hitta rätt ord.
Han inleder föreläsningen med att skriva bokstäverna hbt på den vita tavlan i rummet. Han frågar hur många som känner till vad bokstäverna står för och en kvinna i publiken räcker upp handen och svarar.
– Homosexualitet, bisexualitet och transsexualitet, svarar hon.
Jan-Eric förklarar att trans är ett paraplybegrepp som inbegriper olika former av transpersoner. Exempelvis transvestiter, män som klär sig som kvinnor, kvinnor som klär sig som män och transsexuella. Han skriver orden på tavlan och stryker under ordet sex i homosexualitet. Han menar att det lätt blir en fixering vid sex.
– Jag säger att jag är homosexuell och du undrar genast vad jag och min partner gör i sängen, säger han och gör en kort paus innan han fortsätter.
– Det har du ingenting med att göra. Så länge du inte är inbjuden.
Livlig diskussion
Under pausen diskuteras det livligt i rummet. Nyfikenhet och öppenhet präglar samtalet. Hur är det med adoptioner? Går det att vara religiös och homosexuell? Får homosexuella gifta sig i kyrkan? Deema Marroush har nyligen kommit till Ljusnarsberg från Syrien och hon berättar att hon tänkte mycket på hbtq-frågor i sitt hemland.
– Där var det inte alls okej och människor vägrade att acceptera det. Och så kom jag hit och här finns en helt annan acceptans.
Själv är hon säker på sin egen inställning. Att vara homosexuell är absolut okej. Yazan Mowed håller med.
– Jag är helt säker på att jag accepterar det, säger han.
Efter pausen berättar Jan-Eric både om sin egen historia och om homosexualitetens historia i Sverige. På den vita tavlan har han hängt upp en svensk flagga.
– Man brukar säga att under den svenska flaggan är vi lika inför den svenska lagen och vi ska respektera och acceptera varandra, säger han.
Och så hänger han upp en regnbågsflagga bredvid den svenska.
–Men jag vill mötas under mångfaldens flagga. Under den här flaggan ryms alla och den står för mångfald bland alla människor.
Visionen om mångfald delas av politikerna som har skrivit en motion om hbtq-certifiering. Det är Ulla Diedrichsen (V) Natalie Peart (Mp) och Susanne Hall (S) som har undertecknat motionen.
– Vi tycker att det är viktigt att vi visar oss vara en kommun som strävar efter mångfald och öppenhet och en plats där alla oavsett sexuell läggning känner sig hemma och är välkomna, skriver de.
Allas lika värde
Natalie Peart från Miljöpartiet tycker att det behövs mer fokus på de här frågorna.
– Vi vill jobba mer för allas lika värde. Det har vi gått till val på och vill fokusera på i vårt samarbete, säger hon.
Hon utgår från att motionen går igenom och förhoppningsvis kommer den att leda till att Ljusnarsberg blir en bättre hbtq-kommun med ökad förståelse, både hos kommunens medarbetare och bland barn och ungdomar.