– Vi har ju en hög andel av äldre i vår befolkning och har anpassat äldreboenden till det. Bland annat har Koppargården byggts om från 66 långvårdsplatser till 42 små lägenheter i särskilt boende för äldre, säger Ewa-Leena Johansson (S) kommunalråd Ljusnarsberg.
På Koppargården har de boende enrumslägenheter med ett pentry, egen dusch och toalett. Britta Bogland flyttade in i en sådan för fyra månader sedan.
– Min man bor kvar i huset och har hemtjänst men jag klarade inte av det efter en stroke, säger hon.
En bra sista tid i livet
Valet för henne blev att söka särskilt boende och hon tycker att det fungerar bra på Koppargården. Det är stora ytor så att två rullstolar kan mötas i korridorerna. För omkring 9 000 kronor i månaden får hon mat och bostad och hjälp dygnets alla timmar. Det finns också tillgång till sköterska och läkare dagtid på vardagar. Britta Bogland har fyllt 84 år och tillbringar mycket tid i sin enrumslägenhet.
– Förr höll jag kurser i vävning, knyppling och broderi, men här sitter jag mycket på mitt rum och gör smycken. Det är vad ögonen och kroppen klarar av efter min stroke. Jag har gett bort några armband till personalen, säger hon.
Mats Thorslund är professor i socialgerontologi på Karolinska institutet och menar att det går att mäta hur generös en kommun är mot sina äldre när de låter dem komma in på ett äldreboende i stället för att bo kvar hemma.
– Skröpligheten ökar ungefär lika över hela landet vad det gäller personer som är äldre än 80 år och man kan utgå ifrån att de har likadana behov av hjälp var de än bor. För glesbygdskommuner som Hällefors och Ljusnarsberg kan det vara extra svårt för hemtjänsten att hinna med att vårda äldre hemma eftersom det är långa avstånd att åka jämfört med i städer där det är tätt mellan omsorgstagarnas hem. Det är inte alls säkert att hemtjänsten fungerar som den var tänkt.
– Ytterst handlar det om att ordna så att människors sista tid i livet blir så bra som det går. Befolkningen blir allt äldre och det kan handla om flera års skröplighet på slutet då särskilt boende är att föredra. Att bo i en kommun där det är lätt att komma in på ett äldreboende är som att vinna på ett lotteri i livets slutskede, säger han.
Behovet blir större
Trots att Ljusnarsberg ligger etta på listan över kommuner som ordnar med äldreboende är det inte frid och fröjd i kommunen.
– Behovet av särskilt boende kommer att bli än större. Kommunens befolkning kommer efter 2022 att få en markant ökning av 80-plusinvånare och det är till dessa anpassade lägenheter måste till, säger Ewa-Leena Johansson (S).