BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Äldre man med hjärtsjukdom och KOL behöver aktiv andningsvård efter operation. På grund av platsbrist läggs han på en urologavdelning där sådan inte finns. Han blir sämre och avlider.
Kvinna med stopp i sin stomi hänvisas till Lund från akuten i Malmö på grund av hög arbetsbelastning där. Hon får vänta i 16 timmar på akuten i Lund eftersom det är brist på vårdplatser. När hon väl kommer in och beslut om operation tas är det redan försent. Hon avlider morgonen efter.
Det sker ett dödsfall i månaden på grund av plats- och personalbrist, konstaterar tidningen Sjukhusläkaren. De har gått igenom alla lex Maria-anmälda dödsfall under 2016. Av de totalt 55 dödsfall som inträffade berodde 13 av fallen på vårdplatsbrist, personalbrist och hög arbetsbelastning. Det motsvarar en fjärdedel av alla lex Maria-anmälda dödsfall.
1500 stängda vårdplatser
– Hela sjukvården är i kris. Vi upplever det dagligen i våra yrkesliv. Allt mer ska utföras av primärvården men vi får inte mer resurser för det. Många larmar om att det inte är patientsäkert, säger läkaren Roya Hakimnia.
Idag är 1 500 vårdplatser stängda runt om i landet på grund av personalbrist. I Stockholm är siffran över 600. Detta samtidigt som behoven ökar och den åldrande befolkningen växer.
– Redan när vi hade 200 stängda vårdplatser signalerade man från politiskt håll att det var patientfarligt, säger Elisabet Appelgren från Socialistiska läkare.
Det här har lett till att patienter ofta fastnar på akuten istället för att få komma till en vårdavdelning och till att mängder av operationer ställts in. I vissa fall har sjukdomar hunnit förvärras så pass mycket att de har blivit för sent att åtgärda. Förra året ställdes 4 600 operationer in som en direkt följd av plats- och personalbristen, vilket även inkluderade allvarligare operationer som för cancer. Det var en ökning med tolv procent jämfört med 2015.
Orsaken till att vårdplatser stängs är att det råder stor brist på sjuksköterskor. Men problemet är inte att det inte finns sjuksköterskor med rätt utbildning och kompetens – utan att de som finns flyr yrket.
– Just nu ser vi en stor belastning inom många delar av sjukvården. Överbelastningen märks tydligt på akutsjukhusen som inte kan styra patientflödet, säger Elisabet Appelgren.
– Jag har träffat sjuksköterskor som bara jobbat i sex månader på akutsjukhus och sedan säger att de inte vill arbeta mer som sjuksköterska alls. Deras bild av sitt nya yrke är att det är så pass tungt att de inte vill gå vidare. I och med det blir belastningen på de som är kvar ännu större. Problemet förvärras för varje år som går. Det vi måste göra är att locka tillbaka personal till akutsjukhusen genom bättre arbetsvillkor och högre löner, säger Elisabet Appelgren.
"Politikerna måste vakna"
Nu har initiativet "Öppna alla vårdplatser!" startat i Stockholm för att uppnå just detta. Genom att samla vittnesmål om hur allvarligt läget är ska press sättas på politikerna. Vårdarbetare och vårdtagare kommer att demonstrera tillsammans utanför Landstingshuset i Stockholm vid varje fullmäktigemöte under våren.
– Vi vill att Stockholms läns landsting ska lyssna till våra berättelser från vården idag och göra en satsning på att hålla vårdplatserna öppna, säger Elisabet Appelgren från Socialistiska läkare, som är en av de organisationer som står bakom initiativet.
Den som inte kan delta uppmanas att dela med sig av sina erfarenheter under hashtaggen #vårdenvittnar. Initiativtagarna kräver också att de höga konsultarvodena ska gå till vårdlöner istället.
– Stockholms landsting har de högsta sjukvårdskostnaderna i landet, och kostnaderna för konsultlöner har exploderat. Förra året låg de på 2,2 miljarder kronor. De pengarna hade kunnat användas till sjuksköterskelöner istället, säger Roya Hakimnia.
Elisabet Appelgren tror att ett sådant här initiativ kan få stor uppslutning.
– Jag är övertygad om att många vill arbeta inom vården och att de brinner för sitt yrke. Men de orkar inte med de förutsättningar som är nu. Nu har vi chansen att vända spiralen.
Att kommunicera vad som inte fungerar direkt till ansvariga landstingspolitiker är ett sätt att försöka få till stånd en förändring.