Svenska rådet för hjärt- och lungräddning utgår ifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De ger olika råd beroende på om de riktas till sjukvårdspersonal, andra räddningsyrken såsom poliser, eller för allmänhet. För de tidigare finns nya råd med utgångspunkten att det finns misstänkt eller konstaterad covid-19. Men allmänheten kan inte bedöma om någon är smittad.
– Det är ju stört omöjligt för en vanlig människa på gatan att göra, säger Bodil Berggren som är kanslichef på HLR-rådet.
Det finns heller inget smittsäkert sätt för personer utan medicinsk expertis att genomföra inblåsningar. Alltså har råden för privatpersoner tillfälligt anpassats så att andningskontroll inte ska genomföras genom att ansiktet placeras nära den medvetslösas näsa och mun. Också inblåsningar tas bort. Kvarstår gör bröstkompressioner och hjärtstartare om sådan finns tillgänglig.
– Vad man kan ställa det emot är att man inte gör någonting alls. Vi har ingen skyldighet som medborgare att göra HLR. Jag kan välja att vända mig om och gå därifrån och så vill vi ju absolut inte att det ska vara. Även endast kompressioner kan vara väldigt effektivt och rädda liv, säger Bodil Berggren.
Hon påpekar att det redan sedan tidigare är så att personer som inte kan HLR guidas av larmcentral till hjärt- och lungräddningar utan inblåsningar.
Det finns dock två viktiga undantag. Om den som drabbats av hjärtstopp är ett barn eller om personen råkat ut för ett drunkningstillbud, så måste inblåsningar till för att hen ska kunna räddas.
– Där beror hjärtstoppet på syrebrist så där måste man tillföra syre. Annars har de inte en chans. Och barns hjärtstopp orsakas oftast av att barnet inte kan andas, till exempel på grund av att de satt i halsen. Barn ska man alltid ge fem inblåsningar innan man börjar med hjärt-lungräddning, säger Bodil Berggren.
I Tyskland måste den som råkar på en olycka i trafiken hjälpa till. Där konstateras i flera medier att den som kommer till undsättning själv får avgöra faran med en smittrisk. En ung och frisk person som ska hjälpa en annan ung kan till exempel göra ett annat avvägande än någon ur en riskgrupp. I Sverige är ansvarsfrågan inte lika solklar, men rekommendationerna är inte heller bindande.
– Vi har gått ut med en rekommendation och i och med att vi inte har något lagkrav får varje människa tolka de här riktlinjerna själva, säger Bodil Berggren.
På sin hemsida uppmanar SOS Alarm allmänhet att ladda ner appen SMSlivräddare. Den utgör ett system av frivilliga livräddare som kan rycka ut vid misstänkt hjärtstopp.
För närvarande har larmen till privatpersoner genom appen dock stoppats av regionerna i Stockholm, Sörmland, Västmanland och Östergötland. Återstår gör Västra Götaland och Blekinge.
Ansvarig för SMSlivräddare i Västra Götaland är Solveig Aune. Hon vill inte uttala sig om argument för och emot, men konstaterade i veckan att ett besked från VGR kommer snart.
– Vi bereder faktiskt frågan nu hur vi ska göra och om vi ska pausa eller inte pausa. Den kommer att komma upp i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, säger hon.
Här finns HLR-rådets rekommendationer.