Under perioden juni till november 2022 ökade andelen närvarande barnmorskor under förlossningen från ungefär 50 procent till 80 procent.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Fler barnmorskor i Stockholm får koncentrera sig på en födande i taget. Det visar nya siffror från Region Stockholm. I slutet av förra året var en barnmorska närvarande i aktiv fas vid fyra av fem förlossningar.
Men siffrorna ger ingen rättvis bild, menar barnmorskan Hannah Dahlbäck.
Det skulle bli ett slut på att barnmorskor tvingas springa mellan rummen för att hjälpa flera födande kvinnor i aktivt förlossningsarbete samtidigt. Det var ett av målen när planen för att lösa förlossningskrisen i Stockholm presenterades för lite mer än ett år sedan.
Då hade ett 50-tal barnmorskor på Danderyds sjukhus sagt upp sig i protest mot arbetsvillkoren och en samordnare, Nicole Silverstolpe, tillsattes för att tillsammans med Vårdförbundet hitta en lösning. Överst på både fackens och arbetsgivarens åtgärdslistor stod en barnmorska per födande kvinna och målet var att det skulle uppnås inom ett år.
Nu visar siffror från Region Stockholm att det är en bra bit kvar tills målet är nått. Enligt tidningen Vårdfokus har klinikerna mätt närvaron av en barnmorska under förlossningen vid tre olika tillfällen. Under perioden juni till november ökade andelen från ungefär 50 procent till 80 procent.
Nicole Silverstolpe säger till tidningen att resultatet är bra, men fortfarande behöver ”skruvas på”.
– Det är en utveckling åt rätt håll, men det kommer att ta tid. Vi har tittat på statistik för att se hur kan man planera bättre för att hantera toppar i flödet.
Emma Jonsson, barnmorska och ordförande för Vårdförbundet i Stockholm, säger att hon delar uppfattningen att situationen blivit bättre på det stora hela. Men det beror framför allt på att det var möjligt att leva upp till en barnmorska per födande under den senare delen av hösten när det föddes färre barn, och innan den senaste vågen av uppsägningar kom.
– Vi får väl se vad som händer framåt. Det har funnits lite mer luft i systemet en period, farhågan är hur det blir när vi närmar oss en högsäsong när mycket barn föds på våren, säger Emma Jonsson.
Orolig för kollegor
Hannah Dahlbäck är en av de barnmorskor som sade upp sig från Danderyd under krishösten 2021. Hon drog tillbaka sin uppsägning för att ge jobbet en sista chans, men enligt henne är situationen inte på rätt väg.
– Absolut inte. Mätningen gjordes när vi hade det relativt lugnt, det är det inte längre, säger hon.
Hon engagerade sig politiskt efter protesterna och sitter numera i regionfullmäktige för Vänsterpartiet. Hon slutade nyligen på Danderyd och jobbar nu på privata BB St Göran som öppnar i april. Hon säger att förutsättningarna att jobba med en födande per barnmorska kommer att vara bättre där än på regionens sjukhus, eftersom man jobbar på ett annat sätt.
– Här utgår vi från att alla barnmorskor kan vara överallt i verksamheten och styr resurserna efter flödet. Man kan till exempel vara på förlossning, eftervård eller antenatal beroende på var resurserna behövs just där och då, säger hon.
Hon är orolig för sina gamla kollegor på regionens sjukhus och tror att personalflykten kommer att fortsätta.
– Man har fortfarande inte lyssnat på att det är arbetsmiljön som är problemet. Man måste få bättre betalt för obekväm arbetstid, individuell schemaläggning och arbetstidsförkortning, säger hon.
Arbetstidsförkortningen är en av de saker som barnmorskorna krävde under upproret, och det finns med i det program som Vänsterpartiet förhandlat fram med styret i regionen. Men det ska bli verklighet först i slutet av 2024.
– Innan dess kommer vi att ha tappat ännu fler barnmorskor. Jag tycker att det går lite för långsamt. Jag skulle vilja se att man gjorde någonting här och nu som gör att folk vill stanna kvar, säger hon.
Prognosen inför den kommande sommaren är att det kommer att finnas färre förlossningsplatser än det gjorde 2022.
– Då har man missat hela poängen med att vi ville ha luft i systemet genom att öppna St Göran, säger hon.
Locka tillbaka barnmorskor
Vårdförbundets Emma Jonsson hoppas att arbetet för att nå målet med en barnmorska per födande inte ska avslutas för att man inte nådde hela vägen.
– Jag tror att man behöver hålla i och hålla ut. Förändringar tar ju tid. Det är här en åtgärd som har stöd i forskningen, och det är dessutom en sak som barnmorskor har lyft som någonting som de upplever förbättrar arbetsmiljön och gör att man orkar arbeta kvar, säger hon.
Emma Jonsson önskar också fler åtgärder för att locka tillbaka de barnmorskor som redan slutat, och för att få dem som jobbar att stanna kvar.
– Det pratades mycket om det i åttapunktsprogrammet, men vi har inte sett så mycket av det. Jag tror att man framför allt kan titta på vad som krävs för att barnmorskor ska stanna. Där gäller det också att titta på eftervården. Vi ser att det är många av dem som fött som inte är lika nöjda med eftervården. Det glappar en del där och åtgärder där skulle ge en större arbetstillfredsställelse för dem som jobbar med de bitarna, säger hon.