I den EU-finansierade studien, Pro Greens, ingår tio europeiska länder inklusive Sverige, och den visar liknande resultat när det gäller ungas kostvanor av grönsaker och frukt.
– Inte ens hälften av våra svenska barn uppger att de äter frukt varje dag. Det ser något bättre ut när det gäller grönsaker. 60 procent äter grönsaker varje dag, säger Agneta Yngve.
I en tidigare publicerad artikel har professorn lyft fram sambandet mellan kostvanorna hos barn och deras resultat i skolan. Där framkommer att folatintaget påverkar barnens betyg, de bästa källorna till folat är just frukt och grönt som innehåller vitaminer och antioxidanter.
– Vi såg att den bästa källan till folat var fruktyoghurt, trots att apelsinjuice, frukt och grönsaker innehåller mycket mer folat. Det beror på att ungdomar, i det här fallet i 15–16 års åldern, inte äter särskilt mycket frukt och grönsaker.
Föräldrarnas ansvar
Folatintaget var kopplat till betygen så att de som åt mer folat hade högre betyg. Detta kvarstod då man tog bort effekten av föräldrarnas utbildning. Och inom varje utbildningsnivå fanns det en gradient så att de som åt mer folat hade högre betyg vare sig mamman hade högre eller lägre utbildningsnivå.
Agneta Yngve pekar samtidigt på föräldrarnas ansvar när det gäller vad som serveras hemma på middagsbordet. Tesen barnen gör som föräldrarna gör, stämmer väl in här. Det finns studier på vuxna som visar att män med låg utbildningsnivå äter mindre frukt och grönt jämfört med de med hög utbildningsnivå.
Och om det inte finns grönsaker eller frukt i hemmet på grund av att föräldrarna inte gillar det så påverkar det barnens intag också, understryker hon.
Generellt är bristen på grönsaker på matbordet inte en kostnadsfråga.
– Det går alltid att få tag i billiga grönsaker och frukt, svårare kan det då vara att hitta till exempel billigt kött och billig fisk.
Ett sätt att öka barns intresse för kosten är att själv odla grönsaker, till exempel i fönstret eller på balkongen.
– Det behöver inte vara några stora odlingar, bara så att barnen får vara med och plantera och skörda det de själva sedan ska äta, säger Agneta Yngve.
Fredagsmys med självplock
På sommaren kan man ju också självplocka bär och grönsaker tillsammans med barnen, och sedan tillagar man det när man kommer hem. Det är ett jättetrevligt sätt att skapa fredagsmys. Och så kan man räkna färger på tallriken, ju fler färger desto bättre, tipsar Agneta Yngve.