Listan: Amanda Linds största utmaningar som språkrör
Bild: Oscar Olsson/TT
Dagens ETC
För första gången är Miljöpartiet mer ogillat än Sverigedemokraterna inför ett val, skriver Svenska Dagbladet. Det är inget drömläge för den som ska axla språkrörsposten. Dagens ETC listar Amanda Linds största utmaningar.
Amanda Lind blev nyligen uppmärksammad efter att ha luftat Miljöpartiets tillväxtkritik, vilket fick mothugg både från borgerligt håll och från samtliga oppositionspartier. Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ida Gabrielsson kallade utspelet ”märkligt” och ”filosofiskt”.
– Miljöpartiet har ju länge haft en svår balansgång mellan att å ena sidan framstå som ett parti som kan attrahera lite bredare skaror och samtidigt stå kvar vid grunden i partiet, som bland annat handlar om kritik mot ekonomisk tillväxt. Utmaningen handlar om att kunna vara det mest radikala partiet vad gäller den här typen av frågor, utan att skrämma bort väljare, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.
– Miljö- och klimatfrågor innebära att vi måste göra saker som kan innebära uppoffringar. Där måste man hitta lämpliga förslag som går hem i stugorna. Det har skapats en bild av partiet som går ut på att de inte har kontakt med vanligt folk.
Debattören Amanda Lind
Amanda Lind beskrivs som snällare, och kanske tråkigare, än Märta Stenevi. Den senare går inte hem hos alla men i debatter är hon snabb och stringent. När Per Bolund satt som språkrör fick han oftast ta de längre intervjuerna, medan Märta Stenevi bröstade debatterna. Behöver Amanda Lind bli mer slipad för att vinna debatter mot Ebba Busch och Jimmie Åkesson?
Niklas Bolin tror inte nödvändigtvis det.
– Att vara den rappaste debattören är inte det enda eller viktigaste, utan det handlar också om att framstå som genuin och ärlig i debatten. Det tror jag möjligen att hon kan lyckas med.
Kan det till och med vara en fördel att vara lite mjukare?
– Jag tror inte nödvändigtvis att det är dåligt. Man slåss ju inte med SD eller KD om deras väljare.
Språkrörskrisen
Amanda Lind dras med ett tungt arv efter det polariserande valet av Daniel Helldén som språkrör, och Märta Stenevis dubbla kris med sjukskrivning och intern rapport om bristande ledarskap.
– Det framstod verkligen som att det fanns bekymmer, och det ger en bild av ett parti som inte är enat, säger Niklas Bolin.
– Kan man lyckas bättre där så har man en fördel. Sedan är ju Amanda Lind inte någon duvunge, hon har ju varit minister, talesperson i riksdagen, partisekreterare och kommunalråd. Hon har en bra grund att stå på.
Relationen med ungdomsförbundet
Amanda Lind var inte Grön ungdoms kandidat. De ville ha Janine Alm Ericson, eftersom de tyckte att hon hade ett tydligt budskap om att grön politik måste kombineras med social rättvisa. Nu måste Amanda Lind övertyga det starka ungdomsförbundet om att hon är rätt person för posten.
– Relationen med ungdomsförbundet är viktig för samtliga partier, även Miljöpartiet. Grön ungdom förespråkade en annan kandidat, men jag har inte sett att de har någon stark kritik mot Amanda Lind, så det är möjligt att det går att överbrygga, säger Niklas Bolin.
Ett renodlat miljöparti?
Klimatkrisen rankas som den viktigaste frågan för svenska väljare inför EU-valet, enligt Europaparlamentets Eurobarometer. En konflikt inom Miljöpartiet är huruvida de ska fokusera enbart på klimat och miljö, eller om social rättvisa är lika viktigt.
– Det är en svår balansgång för Miljöpartiet. Frågar man företrädare för partiet själva tror jag att de skulle säga att det är en lite förenklad uppdelning, men det spelar roll hur man framställer det. Det kan vara en kommunikativ utmaning. Dels finns Helldéns linje, sedan är Amanda Lind mest känd för frågor om demokrati och kultur, säger Niklas Bolin.