Tips på verksamheter:
Svenska med baby, läxhjälp, kvinno- eller tjejjour, Sveriges stadsmissioner, Ingen människa är illegal, katthem, blodgivning.
Svårt att bestämma dig?
Volontarbyran.org samlar uppdrag från många olika delar av civilsamhället. I skrivande stund har de 705 uppdrag från 235 organisationer. Något av dem passar säkert dig!
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
2. Visa civilkurage
Ett av de enklaste och viktigaste sätten att stödja dina medmänniskor är att säga ifrån när folk beter sig oacceptabelt. Oavsett om det är härskartekniker, rasism, kvinnoförtryck eller klasshat – att se att någon annan reagerar hjälper andra att bryta tystnaden. Det går också utmärkt att skryta om sånt här på sociala medier. Ju mer uppenbart det blir att normen är att säga ifrån när fördomar vädras, desto svårare kommer det bli att få gehör för inskränkta åsikter. Och tveka inte att backa någon annan som tar fajten. Det är skitläskigt att vara först att säga ifrån, men den som får stöd då kommer att göra det igen.
3. Hjälp nyanlända
Många kommuner söker med ljus och lykta efter bland annat familjehem och gode män till ensamkommande. Kolla med din kommun vad de behöver hjälp med!
Svenska kyrkan anordnar bland annat språkkaféer, körsång och fotbollsträning för asylsökande. Kolla med församlingen där du bor om du kan vara till hjälp.
Röda korset har många olika verksamheter som du kan hjälpa till med. En är samhällsguider som förklarar hur bland annat cv:n och banken fungerar. En annan är gruppen som hjälper nyanlända att spåra släktingar och förhoppningsvis underlätta familjeåterföreningar.
RFSL Newcomers är en förening för nyanlända hbtq-personer, som ofta är otrygga på vanliga asylboenden. Föreningen gör allt från sociala aktiviteter till att förmedla boende till den som behöver det.
4. Skänk pengar
Om du har en slant över då och då eller vill stödja bra arbete varje månad kan du skänka pengar till till exempel:
Action aid, som bekämpar fattigdom genom att framför allt fokusera på kvinnors och flickors rättigheter.
Djurens rätt, som arbetar för att människor ska sluta utnyttja djur i bland annat livsmedels- och pälsindustrin.
Kiva, som låter dig göra ett mikrolån till en människa som behöver pengar för att till exempel betala universitetsavgifter eller köpa in utrustning till lantbruket.
Några klassiker: Greenpeace, Amnesty, Läkare utan gränser, UNHCR.
5. Jobba fackligt
Vi har facket att tacka för mycket, som åttatimmarsdagen, femdagarsveckan och fem veckors semester. För att inte tala om arbetsmiljölagen och ett och annat lönepåslag. Nu kanske det är din tur att föra kampen vidare – för din och dina kollegers skull? Förhandlingsteknik, allmänbildning och tacksamma arbetskamrater kommer på köpet!
6. Fyll på kulturkontot
Finns det egentligen något som likt kulturen kan sätta saker som händer i ett sammanhang och samtidigt lindra smärtan? Knappast. Så gå på konsert, se en dansföreställning, läs en bok, kryp in i biomörkret, låt satiren få dig att skratta åt eländet.
Det hjälper dig, men det hjälper också kulturinstitutioner och arbetare att fortsätta erbjuda den kultur som för många är ett livsviktigt ljus i mörkret. (Det behöver väl inte sägas, men blockbusters har ganska låg kvot av läkande och sysselsätter oftast inte fattiga kulturarbetare. Supporta det alternativa, det småskaliga, det normbrytande.)
7. Ge bort en hygglo-gåva
Mors och fars dag, jul, studenten, födelsedagar – finaste presenten måste väl ändå vara att hjälpa någon annans liv att bli lite bättre. Några exempel:
UNHCR: Vattendunkar och tält till familjer i flyktingläger.
Världsnaturfonden: Stöd till arbetet med bergsgorillor.
Läkarmissionen: Getter, toaletter – eller en trygg förlossning.
Barncancerfonden: Nallar, där en stor del av priset går till arbetet mot cancer.
8. Öppna ditt hem
Har du ett rum över? Hyr ut det till självkostnadspris till en student eller låna ut det till en flyktingfamilj eller någon annan som kan ha svårt att få tak över huvudet.
9. Gå med i ett politiskt parti
Tycker du att politikerna gör ett dåligt jobb? Gör det bättre själv! Eller stärk ditt partis progressiva falang och kräv en bättre politik. Det finns gott om politiska uppdrag och mycket gräsrotsarbete som ska göras – och en chans att inte bara gnälla utan faktiskt göra något. Vi får de politiker vi förtjänar, remember?
De sakpolitiska organisationerna behöver också fler medlemmar. Vill du ha en bättre miljö, mer jämställdhet, mindre rasism? Jobba för det!
10. Få med dig jobbet i kampen
Vi tillbringar en god portion av vår vakna tid på jobbet. Försök att få din arbetsgivare att göra goda val: till exempel servera reko kaffe, införa källsortering och anta en policy om klimatsmarta jobbresor.
Du kan också propsa på att slippa företagspresenter av typen läckande termosmuggar, ryggsäckar med bolagets logga eller 10 procents rabatt i golfshoppen som din chefs brorsa driver. Bättre är att eventuella julgåvor går till de som behöver det, till exempel Läkare utan gränser eller Rädda barnen.
Värt att fundera på är också om ni har möjlighet att erbjuda ett jobb eller en praktikplats till en nyanländ.
11. Hjälp en främling
Kört fast i snön? Vill du ha hjälp? Ja, jag tänkte väl det. Varje dag finns det tusen små saker du kan göra för att hjälpa medmänniskorna runt dig. En halvminut av din dag kan ge hoppet tillbaka till en utarbetad småbarnsmorsa, en nyinflyttad kollega eller en pensionär som har svårt att gå. Pulvrisera högerretoriken om "every man for himself". Vi kan bättre!