– Mår ni bra, skriker han på klassiskt rockstjärnemanér för att väcka liv i den nyvakna skaran som tagit plats i kyrkobänkarna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han får dem att skaka på axlarna och lägga händerna på magen för att känna vad som händer när man sjunger från magen. Dagens första utmaning är att sjunga barnvisan”Bä bä vita lamm” men börja vid olika tidpunkter utan att tappa bort sig. Några lyckas hålla sin ton medan andra råkar hänga på bänkgrannens melodi.
– Det här är en bra övning för man måste verkligen lyssna på varandra, säger han och skäller kamratligt på en av sångarna som redan under uppsjungningen hasat långt ner i kyrkobänken.
Första spelningen blev succé
De kallar sig Musikprojektet och startade i våras på initiativ av Kjell Selander som till vardags arbetar på kommunens placeringskansli med att hitta boende till personer som saknar det. Han skickade ut enkäter till personer som bodde på kommunens boenden och fick tillräckligt med positiv respons för att köra igång. Den före detta musikläraren Dan Ådahl utsågs till kapellmästare och under sommaren tränade de bland annat in Beatlesklassikern ”All you need is love” och en en smäktande version av ”Stad i ljus”. Förra veckan hade de sin första spelning när de uppträdde inför ett hundratal socialarbetare på en konferens om hemlöshet.
– Ni gjorde verkligen jordskredssuccé. Det vimlar av inbjudningar nu för det kostar att ligga på topp vet ni, säger Dan Ådahl och blinkar till kördeltagarna som genast sträcker lite på sig.
En av personerna som dyker upp varje vecka är Puma. Hon har varit med sedan i somras och minns den första gången när hon blev meddragen till Linneakyrkan av en kompis. Då hade hon precis kommit till Göteborg och förväntade sig en lugn morgon i kyrkan, men möttes av någonting helt annat.
– Det är grymt att vara här även om det låter lite spretigt ibland, säger hon.
Pumas pappa var musiker och hon har hållit på med musik sedan hon var liten Bostadslös har hon varit till och från hela livet och om tisdagarna får hon träffa andra med liknande erfarenheter.
– Jag har levt ett liv fullt av droger och kriminalitet och blivit van att alltid kolla mig bakom axeln. Men sedan fem år är jag nykter och drogfri, säger hon och berättar att hon drömmer om att musikprojektet någon gång skulle framföra någon av de hiphoplåtar hon skrivit själv.
”De känner sig sedda”
Syftet med projektet är att deltagarna ska få en meningsfull fritid och känna att de har en uppgift. De får någonting att hänga upp sina dagar på och ett sammanhang där människor saknar dem om de inte dyker upp. Dan Ådahl berättar att en av deltagarna nyligen tog ett återfall och vaknade upp förvirrad i en stad långt borta. Han fick en stark känsla av att han behövde ta sig tillbaka till Göteborg för att vara med på ensemblens första spelning och två dagar senare dök han upp med tilltufsade glasögon precis i tid till uppträdandet.
– Att komma hit varje vecka är kanske någons enda drivkraft. Vi skapar ett sammanhang där de känner sig sedda och där de blir saknade om de inte dyker upp, säger Dan Ådahl.
Han känner igen sig i människorna som kommer om tisdagarna. För honom gick det aldrig så långt att han hamnade på gatan men han är nykter alkoholist sedan en tid tillbaka.
– Människorna som kommer hit är otåliga och nöjer sig aldrig. De har gått många mil och fått några törnar i livet. Jag förstår mig på dem och det är därför jag lägger hela mitt hjärta i det här projektet, säger han.
Förra veckans bejublade framträdande gav ensemblen mersmak. I slutet av tisdagens repetition berättar Dan Ådahl att de blivit tillfrågade att uppträda på en adventsgudstjänst i Linneakyrkan om några veckor. Många av deltagarna har jobbiga minnen kopplade till högtiden men verkar ändå sugna på att vara med på uppträdandet. Ensemblen enas om att de ska tacka ja och avslutar sin repetition med powerballaden "Can you feel the love tonight" så att det nästan hörs ända ut på Linnégatan.