Att flykting- och asylpolitik berör många aktörer inom kommunen råder inga tvivel om. Vilken aktör som gör vad i processen från mottagande av flyktingar till etablering i samhället kan ibland vara oklart. Därför hade Länsstyrelsen bjudit in politiker från Nora, Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg till diskussion under måndagskvällen på Lindesberg Arena.
– Vi vill öka kunskapen och sätta diskussionen om flyktingmottagandet i ett vidare perspektiv, säger Maria Johansson, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.
För att informera fanns även representanter från Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Regionförbundet, Örebro läns bildningsförbund, ABF, Hällefors Folkhögskola, Örebro läns idrottsförbund och Örebro läns landsting. De jobbar alla på något sätt med mottagande och integrering av flyktingar.
Bostadsbrist drabbar flyktingar
Diskussionen kom till stor del att handla om placering och aktivering. Det var dock när bostadssituationen kom upp som det hettade till. Bostadsbristen ger även färre, och ofta sämre, alternativ gällande flykting- och asylboenden.
– Bostadssituationen är helt låst, problemet är att det är svårt att få lov att bygga. Vad gör Länsstyrelsen åt saken, frågar Anders Ceder (S).
Lena Lundkvist från Läns-styrelsen menar att riktlinjerna för bullernivåer som har satt stopp för byggplaner i såväl Frövi som Lindesberg behandlas på samma sätt i hela landet, något som avfärdas av Anders Ceder.
– Här ute får vi inte bo 300 meter från järnvägen men i Stockholm byggs järnvägar mitt i staden. Det finns ingen dialog. Dialog innebär väl att man pratar med varandra, säger Anders Ceder.
Mats Seijboldt från Sverigedemokraterna undrade varför man inte spred ut nyanlända flyktingar inom kommunen. Även här är bostadsbrist en del av förklaringen.
– Det handlar om vad som finns tillgängligt, säger Ewa Zimmerman, enhetschef på Migrationsverket.
Sedan årsskiftet har ett nytt ersättningssystem för flyktingmottagande tagits i bruk. Systemet innebär att kommuner som har ett högt flyktingmottagande får en högre ersättning. För Lindesbergs kommun har det inneburit 213 000 kronor hittills i år. Motsvarande summa för Örebro är 98 000 kronor. Samtidigt har grundersättningen som tidigare låg på 440 000 kronor halverats. I Lindesberg kommer pengarna främst att gå till kostnader för skola och förskola som ökar i samband med högre flyktingantal.
– Det är ett jättelitet steg åt rätt håll, säger Anders Ceder som länge har kämpat för att kommunen ska få bättre ersättning för mottagandet av flyktingar.
Etablering viktigast
För dem som har beviljats permanent uppehållstillstånd är etablering i samhället viktigt. Här spelar arbetsförmedlingen men även studie- och idrottsförbund en stor roll.
– Att vara med i en förening betyder mycket rent socialt, säger Barbro Andersson från Örebro läns idrottsförbund.