Ett inlägg på den lokala nyhetssidan Lindenytt med rubriken ”negerboll” har upprört. I inlägget skriver bloggaren Wohlgart Andersson bland annat att han ska åka till Hagaberg eller Flugparken och skrika ”negerboll” för att se vad som händer. I kommentarsfältet påtalar flera personer att texten är kränkande varpå Andersson svarar att ”neger är en neger, och kommer alltid att vara.”
– Om jag var Lindenytt hade jag stängt av honom direkt, säger en lokal företagare.
Lindenytt tar inget ansvar för inlägget som ligger kvar på hemsidan trots klagomål. Många lokala företag annonserar på Lindenytt.
Flera företag som ETC Bergslagen har varit i kontakt med är kritiska till att Lindenytt inte tar avstånd. De vittnar om en vardagsrasism som blir allt vanligare och mer öppen i Lindesberg.
– Den senaste tiden har man sett att folk börjar bli mer öppet rasistiska, säger en företagare som vill vara anonym.
Främlingsfientligheten påtaglig
Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och även kommunfullmäktige i Lindesberg har den öppna främlingsfientligheten blivit mer påtaglig. Hen är rädd att det skulle slå mot företaget om hen gick ut med namn i tidningen.
Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen har hen märkt att denna typ av kränkningar ökar. Företagaren menar nu att Lindenytt måste agera.
– Lindenytt borde ta ansvar. Om de inte tar bort honom så kommer jag att sluta annonsera på Lindenytt, säger företagaren.
Lindenytt har dock inga planer på att varken ta ansvar för inlägget eller säga upp bloggaren.
– Han ansvarar helt själv för vad han skriver. Det finns ingen anledning att han inte skulle vara kvar som bloggare, säger Hans Falck.
Inte heller Wohlgart Andersson tror att Lindenytt vill göra sig av med honom.
– Jag har mest läsare av alla bloggare så de vill nog inte plocka bort mig, säger Wohlgart Andersson.
Lojal gentemot näringslivet
Lindenytt har ingen policy som bloggare bör förhålla sig till. Det finns dock enligt Falck en muntlig överenskommelse med samtliga bloggare om att vara lojal gentemot näringslivet i Linde.
– Han ska vara näringslivsvänlig, det är det enda. Annars får han säga i stort sett vad han vill. Sen ska han ju inte heller uttala sig kränkande och självklart följa lagen, säger Hans Falck.
Enligt Wohlgart Andersson ska inte läsarna ta hans inlägg på största allvar. Inlägget är enligt honom själv mest ett sätt att öka antalet läsare som har minskat under den senaste tiden.
– Skriver man om något sådant här så får man reaktioner och fler läsare, säger Wohlgart Andersson.
Det är dock långt ifrån alla som tycker att det är lämpligt att en sida som säger sig ha 2,5 miljoner besökare per månad använder sig av en bloggare som ger uttryck för den vardagsrasism som företagaren säger sig uppleva.
– Det börjar bli för mycket nu. Fortsätter det så kommer jag att sluta att annonsera där. Jag kan marknadsföra mig på många andra sätt, säger företagaren.
Enkät: Vad tycker du om uttrycket i det kritiserade blogginlägget?
Emma Macintosh, Hällefors:
– Konstig tradition som vissa vill hålla liv i. Dags att gå vidare.
Maja Loiske, Hällefors:
– Väldigt förlegat ord från den tid man kanske inte hade den insikten och kunskapen man har i dag.
Gustaf Larsson, Hällefors:
– Sårar det folk ska man självklart inte använda det. Beställer jag chokladboll får jag det jag vill ha.
Maja Yabuuchi, Hällefors:
– Jag är inte född i Sverige men det låter inte så trevligt att kalla en bakelse för negerboll på grund av hudfärg.
Hanna Strickland, Hällefors:
– Chokladboll är bättre. Det andra har jag inte vuxit upp med och det finns ju massor av chokladrätter, ska man kalla alla negerkakor?
Enkät: Mattias Karpov