– Jag pratade välfärd och Liberalernas Roger Haddad pratade mer poliser och ökade straff. Det om något visar ju på vår vitt skilda syn på rättspolitik.
Linda Snecker menar att skolan är en viktigare del i att förebygga brott än att ändra straffskalan.
– Det mest brottsförebyggande man kan göra är en stark skola. Det är att ge människor en utbildning, att ge varje barn en lika chans oavsett vart du bor. Det sker inte i dag, det har inte skett på ganska länge trots insatser.
Svaret är välfärd
Nu är hon på plats i Visby för två och en halv intensiva dagar på Almedalsveckan.
– Det blir en blandning av brott och straff. Jag ska bland annat vara med i diskussioner om hedersrelaterat våld, barnperspektiv i rättsprocesser och utveckling av polisen.
Linda Snecker menar som sagt att lösningen på trygghetsproblem och minskad kriminalitet i förorten är en ökad välfärd – bättre skola, bostäder och arbetsmarknad. Men en lösning just nu kan ändå vara en närvarande och kompetent polis.
– Vad vi kan göra just nu i de utsatta områdena är att till exempel se till att det finns poliser. Vi behöver poliser som bor i området, som känner människor som bor där och som kan skapa ett förtroende för rättsväsendet. Vi behöver en trygg och kompetent polis som vet att arbeta i de här områdena. Vi ska inte lägga ner polisens verksamhet i de här områdena som de gjort med polisstationen i Järvaområdet.
Förnuft före känsla
En vänsterpartistisk rättspolitik skiljer sig, enligt Linda Snecker, väldigt mycket från övriga partier.
– Jag skulle säga att det är i justitieutskottet vi har de största skillnaderna stundtals, i hur vi ser på frågor om brott, straff och rättspolitik. Till exempel i frågan om längre straff som är en klassisk högerfråga. Den baserar sig i en känsla snarare än i kunskap. De tycker att det känns bra med längre straff och därför borde vi ha det. Men det finns ju inget bevis i dag som visar på att högre straff leder till minskad kriminalitet. Kriminalvården efterfrågar ju snarare att vi inte ska ha fängelse under ett år, att man där ska ha frivårdsinsatser istället för anstaltsinsatser.
Hur ser en vänsterpartistisk rättspolitik ut?
– Det är en feministisk rättspolitik från vänster. Jag fokuserar mycket på otryggheten för kvinnor. Det handlar om ett patriarkalt förtryck i samhället, att hotet om det sexuella våldet och övergreppet mot kvinnor alltid finns. Det måste vi komma åt. Vi behöver en samtyckeslagstiftning, vi måste prata om maskulinitetsnormer, vi måste prata om varför män är så oerhört benägna att använda våld.
Vilka är ert partis viktigaste frågor just nu?
– Det är att det är skillnad på höger och vänster. Vi vill ha ett rättvist och solidariskt samhälle och det vill inte högern. Vinster i välfärden är den viktigaste vinsten just nu som vi ska kamma hem. Men vi vill ju så mycket mer, det är inte vår enda fråga. Men det är ett steg till att få en tryggare och starkare välfärd. Det gynnar alla.
”Ingen aktuell fråga”
Linda Snecker blir förvånad över frågan om hon vill klättra till toppen inom partiet och bli Vänsterpartiets nya partiledare, eller om hon hört att hon borde bli det.
– Oj, det är inte något som vi debatterar. Men det är ingen aktuell fråga, vi är inte Liberalerna.
– Jag har inte hört att jag borde blir nästa partiledare och jag har inga såna ambitioner. Jag har ju till och med avgått från partistyrelsen efter sex år. Men när vi väljer någon gång i framtiden så vore det självklart jättebra om det blev en kvinna.
Fokus på ekonomisk brottslighet
Inför hösten fortsätter hon som riksdagledamot och som rättspolitisk talesperson.
– Mitt fortsatta arbete blir dels att fokusera på ekonomisk brottslighet. Varför företag utnyttjar våra skattemedel. De lägger ett dåligt anbud i en offentlig upphandling, de låtsas att de utför en städtjänst och sen gör de inte det. Man använder inte kofot för att göra inbrott utan man startar ett företag. Det vill vi komma tillrätta med. Och det är också därför vi måste stoppa vinster i välfärden. För de privata vinsterna gynnar ekonomisk brottslighet.
Linda Snecker om…
… politik och forskning
– Vi måste grunda all politik i evidens, kunskap och forskning. Det gör vi med rättspolitiken. I stället för att sätta fingret i luften och se vart vindarna blåser så måste vi se vad som faktiskt funkar.
… att vinna val på mjukare rättspolitik
– Jag tror inte att Vänsterpartiet vinner val på rättspolitiken. Vi vinner val på en feministisk och rättvis politik. Vi vinner val på att visa konflikter mellan höger och vänster, att det blir ett rättvisare och mer solidariskt samhälle om du röstar vänster. Och det blir ett skattesänkarsamhälle om du röstar höger.
… att fortsätta i riksdagen
– Jag fortsätter med glädje som riksdagsledamot. Det här är det roligaste jag sysslat med. Tänk dig att gå från vanlig medlem och syssla med kommunpolitik och haft ett vanligt jobb till att hamna här och få syssla med det jag brinner för varje dag. Det är det finaste man kan göra.