VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Det är som ett lackmuspapper över vilka frågor som den breda vänstern vill prata om i dag, fyller Pontus Willebrand från Arenagruppen i. Han är projektledare för forumet och har ansvarat för att programmet ska gå ihop.
Det har varit mycket pusslande med tider. Logistik. Att undvika krockar, att hitta bra moderatorer, spetsa till frågeställningar och vinklar och att undvika att flera programpunkter krockar med varandra tematiskt.
– Det som märks är att välfärdsfrågorna är viktiga för folk, och att göra politisk praktik. Jag tror inte att man ska underskatta betydelsen av vänsterpopulisterna, och då menar jag inte populister på ett dåligt sätt, Sanders och Corbyn. Att det är en enorm lockelse som väcker hoppfullheten hos många.
Kampanjstrateg ”årets stjärna”
Bernie Sanders är faktiskt med på ett hörn i helgens Socialistiskt forum, eftersom hans kampanjstrateg Scott Goodstein ska komma och prata om hur han byggde den framgångsrika gräsrotsrörelsen och vilka lärdomar som arbetarrörelsen och vänstern i Sverige kan dra från Sanders-kampanjen inför valet 2018.
– Han är väl årets stjärna. Han var ju med i Obama-kampanjen också. Det lär bli helt fullsatt, säger Pontus Willebrand.
”Ett större självförtroende”
Valet är också temat för årets forum. Något som märks i många av programpunkterna.
– Vissa kärnfrågor hänger ju med mycket varje år, som välfärdsfrågor, miljöfrågor, klassfrågor, men ganska stora delar av programmet har varierat. Förra året handlade mycket om representation, det som vissa kallar identitetspolitik. Det har vi mindre av i år, i stället är det större fokus på valet och på strategier för hur man kan resonera och agera inför valet. Det blir den naturliga fokuspunkten, säger Katarina Gold.
– Ibland har det känts som att Socialistiskt forum har präglats mycket av ”Hjälp, vad ska vi göra? Vi måste hitta vägar ut ur ...”. Just ”vägar ut ur” har varit ett väldigt populärt seminarienamn, skrattar Pontus Willebrand och fortsätter:
– Men nu känns det som att man har lite mer råg i ryggen, ett större självförtroende. Folk börjar formulera politik som är tillämpbar. Det är en liten skiftning bara, men den märks.
Klimatfrågan saknas nästan helt i programmet?
– Ja, det går ju inte att förneka. Det finns ingen specifikt som pratar om klimat- och miljöfrågorna i årets program. Det är en av nackdelarna med att ha ett deltagande program, att folk får anmäla det som de vill prata om. Sedan får vi ju jaga in en del grejer som saknas, det är väl det som vi inte har lyckats med då, det får man säga, säger Pontus Willebrand.
– Socialistiskt forum är ett arrangemang som sker en dag om året. Samtidigt sker hundratals samtal varje månad här i ABF-huset. Jättemånga av dem handlar ju om klimatet, poängterar Katarina Gold.
Vilka är det som kommer hit och lyssnar?
– Det är stockholmare i allmänhet som kommer hit. Det har legat mellan 3 000 och 5 000 besökare. 2014, när det var 5 000 här, då var det knökfullt och kanske lite för mycket för att det skulle vara trivsamt att röra sig. Men jag skulle säga att det är alla, barnfamiljer, pensionärer, de som är oerhört politiskt intresserade och de som är mer halvintresserade. Syftet med forumet är precis som med all typ av öppen verksamhet som vi gör på ABF att bredda perspektiv och låta människor mötas, säger Katarina Gold.
Hur mycket påverkar alla dessa samtal debatten i stort på längre sikt?
– Vi ser en tendens att efter forumet så får vi nya besökare till andra politiska samtal som vi har i huset. Och att folk fortsätter att diskutera frågorna i sociala medier, säger Katarina Gold.
– Ibland när man sitter på puben och pratar med vänner kan man höra resonemang som man känner igen och vet att de har plockat upp det på Socialistiskt forum. Och det är ju absolut inget fel med det. Den intellektuella överföringen, stimulansen, som sker. Den är ju svår att mäta. Det handlar ju om bildning. Det är ett koncentrat av vänsterbildning som pågår, säger Pontus Willebrand.
Favoriter ur programmet:
Katarina Gold:
”Vårdutmaningar”
– Med Dag Larsson och Jesper Bengtsson. Det är en superviktig fråga.
”Trumps fake news-fabrik”
– Det tror jag blir jättespännande.
”#metoo som facklig kamp”
– Med Sonja Schwarzenberger. Att det kopplas till facket tror jag är viktigt.
Pontus Willebrand:
”Staden och vänstern”
– För att jag är intresserad av vad vänstern har för syn på staden.
”Ojämlikhet och populism”
– Anders Nilsson presenterar LO:s jämlikhetsutredning.
”Bättre kommunikation för aktivister”
– Med folk från Skiftet, Reform Act och Olivia Linander som var med och startade 350.org. Det tror jag blir spännande.