– Jag tryckte ner henne på marken, ströp henne. Sedan höll jag på så i ett par minuter tills hon dog då. Sedan släpade jag in henne i skogen bakom en sten, säger den misstänkta gärningsmannen till polisens utredare.
Maskeringen gick att kringgå
I samband med att åtalet väcktes i fallet, som fått stor medial uppmärksamhet, lämnades förundersökningen in till tingsrätten och blev därmed offentliggjord. Delar av innehållet är dock belagt med kvalificerad sekretess, exempelvis bilder på den mördade. Men maskeringen på en av bilderna var mycket lättgenomtränglig och har enkelt gått att lyfta bort med hjälp av ett vanligt datorprogram. Något som användare på forumet Flashback har gjort, och nu sprids fotografiet på det skändade liket via nätet. Åklagare i det aktuella fallet är Robert Näppi. När Dagens ETC når honom har det nyligen kommit till hans kännedom att den ocensurerade bilden sprids.
– Det är tydligen någon idiot på Flashback som har lyckats avmaskera bilden. I fortsättningen är tingsrättens utlämning av den stoppad, så att den inte ska distribueras vidare.
Hur kan det bli så här?
– Det har skett en miss i den elektroniska expedieringen av dokumenten. Vi måste helt klart införa bättre rutiner för det, även om jag själv inte är aktivt inblandad i expedieringsprocessen. Men i framtiden kommer jag hålla koll på att det inte sker igen, säger Robert Näppi.
Har hänt tidigare
I förundersökningsprotokollet kring mordet på Ida Johansson finns andra bilder på liket, men här har maskeringen genomförts på ett sätt som inte går att kringgå.
– Så det har helt enkelt skett ett tekniskt misstag kring en av fotografierna. Jag hade inte en tanke på att det här skulle kunna hända, säger Robert Näppi.
Till saken hör dock att det inte är första gången som sekretessbelagda bilder från en förundersökning sprids på grund av maskeringsmissar. I fallet kring Elin Krantz, som mördades 2010, läckte mycket grova bilder på liket ut till följd av en liknande undermålig maskering. Och även i Lisa Holm-fallet gick det att lyfta ut sekretessbelagda fotografier ur förundersökningsprotokollet, men denna gång lyckligtvis inte på mordoffret.
Det är svårt att klarlägga om det på ett juridiskt plan går att klandra någon myndighet för att ha brustit i hanteringen av materialet. Det är tingsrätten som sekretessprövat och lämnat ut dokumenten, men sannolikt polismyndigheten som stått för själva maskeringen. Dagens ETC har talat med både justitieombudsmannen (JO) och justitiekanslern (JK) om lagstiftningen på området.
– Jag vill inte ta ställning i det här specifika fallet, som jag inte känner till i detalj. Men rent teoretiskt kan det här vara något som hamnar på justitiekanslerns bord om det görs en anmälan. Och det skulle kanske kunna vara brottsligt i den meningen att man inte ansträngt sig tillräckligt för att upprätthålla sekretessen, säger Ralf Järtelius, föredragande hos JK som utreder yttrande- och tryckfrihetsmål.
På JO vill man inte heller uttala sig om detta enskilda fall, men man för ett liknande resonemang om att sekretessprövningen hos någon myndighet kan ha brustit.
Peter Milkéwitz är målsägandebiträde åt familjen i fallet kring Ida Johansson. Han låter hälsa att de inte vill kontaktas av journalister.
– Men jag känner till att bilden har läckt ut. Familjen vill inte kommentera detta, det är väl dock ganska givet vad deras svar skulle bli. Det här är inte alls roligt, säger han.
Sekretess i brottsmål
• I samband med att åtal väcks i ett brottmål lämnas polisens förundersökningsprotokoll in till tingsrätten, och det blir därmed en offentlig handling. Delar av innehållet kan dock fortsatt vara belagt med sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen, något som ofta gäller bilder från obduktion och brottsplatsen.
• I de fall som tagits upp i artikeln har bilderna varit sekretessbelagda. Men den digitala maskeringen av fotografierna har gått att kringgå mycket enkelt, med hjälp av ett program som de flesta har i sin dator. Bilderna har därmed läckt ut och spridits på internet.