BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Bygger inte kommunen fler vårdboenden och även trygghetsboenden, är vi på väg in i en situation där var och en måste se om sitt eget hus, säger Ann-Kristin Lahti, ledamot i PRO:s socialpolitiska kommitté.
I dag är det bara de allra, allra sjukaste äldre som kan få en plats på ett vård- och omsorgsboende. I snitt lever man bara i två år från det att man flyttar in.
– Liemannen måste knacka på dörren innan man kommer in. Kommunen säger att de gamla vill bo kvar hemma, men vi ser många ensamma och oroliga som skulle behöva ett boende, säger Ann-Kristin Lahti.
Om man jämför Örebro med andra lika stora städer har kommunen färre vård- och omsorgsboenden än snittet. Och andelen äldre som har en permanent placering på ett boende är lägre än i jämförbara kommuner.
– Vi har sett problematiken och därför bygger vi nu ut med ett nytt boende per år, säger Per-Åke Sörman (C), kommunalråd med ansvar för social välfärd i Örebro.
Men det tar tid att bygga. Och platsbristen får konsekvenser i andra delar av samhället. På universitetssjukhuset i Örebro har man länge haft problem med att färdigbehandlade patienter inte kan slussas vidare i tid. Och det händer att äldre bollas mellan hemmet, sjukhuset och olika korttidsboenden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De mest sköra äldre skickas fram och tillbaka mellan hem och sjukhus. Vi vill att de ska slippa att bollas som vantar, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.
Därför lägger nu Region Örebro län, tillsammans med Örebro kommun, pengar på ett särskilt team med läkare och sjukgymnast som ska kunna besöka de här patienterna i hemmiljö i stället.
– Det är viktigt att vi gemensamt tar tag i problemet. Ett team som kan arbeta uppsökande till den här gruppen är ett försök att förbättra vården, eftersom det finns en brist på vårdboenden i Örebro i dag, säger Marie-Louise Forsberg Fransson.
Regionen har även valt att skicka färdigbehandlade patienter till Attendos vårdboende i Rynningeviken fram tills dess att kommunen väljer att ta hem sina patienter. Och även här märker man av platsbristen.
– Kommunens utskrivningssamordnare samarbetar bra och gör bra bedömningar, men vårdplatserna räcker inte till. Vi ser att örebroarna skickas hem i lite sämre skick än patienter från andra kommuner, säger Marie Björklund som är ansvarig för Attendo Rynningeviken.
Inga snabba förändringar att vänta
Per-Åke Sörman (C), har inte hört att Örebro kommun skulle skicka hem personer i sämre skick än andra, men han tycker att det ska vara en likvärdig vård oavsett i vilken kommun man bor.
– Är det inte så får vi jobba för att förbättra det i så fall, säger han.
Under nästa år kommer kommunledningen att dra igång ett nytt parlamentariskt samarbete. Tillsammans ska partierna ta fram en gemensam plan för framtidens äldreomsorg. Men några snabba förändringar i kösituation eller väntetider kan örebroarna inte räkna med.
– Nej, väntetid kommer det alltid att vara. Vi har en tremånadersgaranti och den håller vi, säger Per-Åke Sörman (C).