Enligt debattartikeln vill regeringen komma åt problemskolor genom att byta ut eleverna i de skolor som inte funkar. Vilket, enligt texten, innebär att elever från utsatta och invandrartäta områden kommer få förtur till mer välskötta skolor och "elever i välmående områden som Lidingö måste maka på sig och bussas till skolor längre från hemmet eller i områden med stora problem".
Finns inte i utredningen
Men det finns i dagsläget inget regeringsförslag som föreslår bussning. I debattartikeln hänvisas till utredningen "En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning" som lämnades till regeringen förra året. Men oppositionsrådet i Lidingö stad, Daniel Larson (S), menar att Moderaterna motsätter sig saker som inte går att finna i utredningen.
– Det som Moderaterna säger nej till, och hävdar inte kan få ske, det är ju inte sakligt underbyggt överhuvudtaget. Det finns inte något förslag i utredningen om att elever ska bussas iväg till problemskolor. Tvärtom så är det tydligt att vårdnadshavaren ska kunna lämna önskemål och att det ska finnas en garanti att eleven får en skolplats nära hemmet, om de inte önskar att barnet ska gå i en annan skola, säger han och fortsätter:
– Det de vill väcka oro kring har ingenting med sanningen att göra. Det är inte första gången de gör sånt här och troligtvis inte den sista. Vi har reagerat på den här typen av fake news från Moderaterna tidigare.
”Barnen blir krockkuddar”
I en skriftlig kommentar till Dagens ETC skriver Daniel Källenfors att föräldrar ska vara fria att göra egna val, eftersom de vet bättre än politikerna vad som är bäst för deras barn.
"Att regeringen överhuvudtaget utreder kvotering och lottning till skolor är mycket oroväckande och ett typiskt exempel på tvingande socialistisk ingenjörskonst när individen fråntas sin frihet och självbestämmanderätt. Föräldrar ska fortsatt ha möjlighet att välja det som är bäst för sina barn, och det gäller även skolan.”, skriver han.
Han skriver också att det är regeringens ansvar att se till att svenska skolor håller hög kvalitet.
"Elever ska inte användas som integrationspolitiska krockkuddar för regeringens oansvariga migrationspolitik.”, skriver han.
Daniel Källenfors använder ordet "tvångsbussning", trots att orden bussa eller bussning inte nämns i den nästan 800 sidor långa utredningen. Begreppet har sitt ursprung i en politisk reform i 60-talets USA, där målsättningen var att minska skolsegregationen genom att transportera barn med buss – ibland väldigt långa sträckor – från välbärgade områden till skolor i fattigare områden och tvärtom, en metod som än idag är omdiskuterad. Daniel Larson tror att Moderaterna valt det laddade uttrycket just därför.
– Det finns många barn på Lidingö som tillsammans med sina föräldrar kommit överens om att de ska gå i skolor i innerstaden. Men då nämns det inte att de bussas dit, säger han.
Kvotering och lottning tas upp i den statliga utredningen. Har du någon oro för att Lidingöelever kan tvingas gå i skolor långt från hemmet?
– Nej, verkligen inte. Det finns som sagt en garanti att elever ska få en skolplats inom kommunen och nära hemmet, säger Daniel Larson.