– Slöja på barn är en sexualisering och ett förtryck av flickor som vi aldrig kan acceptera, sa Cecilia Elving, ordförande i kvinnoförbundet Liberala kvinnor, i debatten.
Även riksdagsledamoten Mauricio Rojas ville se ett förbud.
– Slöjan är inget vanligt klädesplagg. Det är sammanfattning för en kvinnoförtryckande kultur, sa han.
Partistyrelsen var dock emot ett slöjförbud, och fick starkt stöd från många av debattörer på landsmötet.
– Vi kan inte att anta att alla som bär slöja är förtryckta, det är en intellektuell tankevurpa, sa Martin Norrby, distriktsordförande för Luf Storstockholm, som menade att ett förbud öppnar för diskriminering.
”Flickorna försvinner - inte slöjan”
Klimatministern Romina Pourmokthari drog ner rungande applåder från mötet när hon höll sitt anförande.
– Ett förbud skulle vara goda nyheter för de allra mest extrema religiösa skolorna, där kölistan skulle bli lång.
Problemen med tvång försvinner inte med ett förbud, menade hon.
– Flickorna försvinner.
Johan Wikander, kommunpolitiker från Borås och ombudsman för lärarna, lyfte en praktisk aspekt av frågan.
– Vem ska genomföra slöjförbudet? Är det jag som lärare? Har inte vi tillräckligt att göra redan? Är inte vi ett kunskapsparti?, undrade han retoriskt.
I omröstningen föll alltså de båda motionerna om utredning av ett slöjförbud, med en tydlig majoritet. Landsmötet röstade dock för att se över styrdokumenten och utreda frågan om olaga tvång.
”Inte särskilja viss religion”
Simona Mohamsson, kommunpolitiker från Göteborg och ledamot i partistyrelsen, har varit en av de hårdaste motståndarna mot slöjförbudet inom Liberalerna.
– Jag är så jävla glad, säger hon till Dagens ETC, direkt efter omröstningen.
– Det kan inte vara en tygbit som vi på riktigt tror är det som utgör skillnaden mellan att vara hedersförtryckt och att inte vara det, fortsätter hon och poängterar att ett förbud mot slöja skulle riskera att unga tjejer blir ännu mer förtryckta genom att inte kunna gå i förskolan.
Hon menar också att det är fel att rikta in sig bara på slöjan.
– Om vi tycker att det är ett problem att föräldrar har för stor makt över sina barn när det gäller religion, då är det ju det vi ska begränsa generellt. Vi kan inte särskilja en viss religion eller en viss symbol, som slöjan är.
Simona Mohamsson är själv sekulär muslim, men bär inte slöja.
– Slöjan kan vara ett sätt att visa förtryck, men den behöver inte nödvändigtvis vara det. Den kan också vara en väldigt viktig del av ett barns sätt att få lära känna sin kultur och sin tradition, säger hon.