Att nu bli generaldirektör är något hon ser fram emot.
– Det känns jättekul! Jag är väldigt taggad inför att vara med och växla upp takten i jämställdhetsarbetet, säger hon.
Samtidigt understryker Lena Ag att uppdraget inte är påbörjat ännu, vilket innebär att hon inte kan gå in på några detaljer om hur arbetet rent praktiskt kommer att läggas upp. Däremot pratar hon gärna om uppdraget i sig.
– Tanken med den nya Jämställdhetsmyndigheten är att sända en signal ut till makthavare i hela landet att det nu är dags att växla upp. Vi måste komma bort från kortsiktigheten och projektefieringen av jämställdhetsarbetet, för att arbeta mer långsiktigt och kontinuerligt med de här frågorna. Det är en förutsättning för att vi ska komma vidare.
Inget magiskt trollspö
Ett av Jämställdhetsmyndighetens huvuduppdrag blir att stötta myndigheter, län, landsting och kommuner när de ska integrera jämställdhetsarbetet i sina vardagliga verksamheter, förklarar hon.
– Jag kommer inte som generaldirektör att kunna svinga något magiskt trollspö, utan det arbetet handlar om är vardagsslit, långsiktighet och att sända tydliga signaler till samtliga av samhällets berörda aktörer, för att de ska kavla upp ärmarna och se till att ta frågan om jämställdhet på allvar.
Jämställdhetsmyndighetens arbete kommer att utgå från de sex nationella målen för jämställdhet, vilket bland annat innebär att motverka och förebygga mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel.
– Det finns många områden där vi i Sverige ännu är långt ifrån att ha uppnått jämställdhet. Vårt uppdrag som myndighet blir inte att ”fixa” det här på egen hand, utan att vara ett nav som ger andra aktörer analyser, information, kunskap och arbetsmetoder. En sådan sak vi kan bidra med är att sprida det bra arbete som görs på vissa håll i landet.
Uppdraget låter brett. Ser du några problem med det?
– Vi har ett tydligt uppdrag från regeringen. Här finns många aktörer som gör ett bra arbete. Allt från myndigheter till skolan och det civila samhället. Det handlar om att samverka och stötta med expertis.
I och med att JämO avvecklades 2009 lades frågan om jämställdhet ut på samtliga statliga myndigheter att ta ansvar för. Innebär instiftandet av Jämställdhetsmyndigheten ett paradigmskifte och att ansvaret åter lyfts tillbaka från de enskilda myndigheterna?
– Det är absolut en viktig fråga, som jag har fått många gånger nu. Men mitt svar är: absolut inte! Jämställdhetsuppdraget ligger kvar på myndigheterna. Vår uppgift blir snarare att stödja, analysera och sprida kunskap om vilka arbetsmetoder som ger bra resultat, säger Lena Ag.
Vill ta #metoo vidare
De absolut viktigaste frågorna för Jämställdhetsmyndigheten att fokusera på, anser hon är just de som #metoo-kampanjen har satt ljuset på – mäns våld mot kvinnor samt sexuella ofredanden och trakasserier.
– #Metoo-kampanjen har satt sökljuset på ett stort fält av sexuella trakasserier, rent våld och våldtäkter av kvinnor. Det är en stor och viktig fråga som jag bär med mig från mina tio år på Kvinna till kvinna, en organisation som ger stöd till kvinnorättsaktivister världen över. Frågan är så otroligt viktig eftersom våldet hindrar kvinnorna från att frigöra sig och nå sin fulla potential som individer.
Något annat Lena Ag bär med sig från sin tid på Kvinna till kvinna är insikten om den feministiska rörelsens betydelse för samhällsutvecklingen och jämställdheten.
– Jag har verkligen lärt mig att kvinnorörelsen har en avgörande betydelse inte minst för skärpt lagstiftning i dessa frågor. Det finns forskning som visar att kvinnorörelsen och folklig mobilisering – som nu i och med #metoo-kampanjen – till och med är viktigare än kvinnors representation i parlamenten, säger Lena Ag.
Just #metoo-kampanjen menar hon är betydelsefull eftersom den sätter fokus på männen och deras beteenden.
– Den visar så tydligt att både män och kvinnor måste engagera sig för jämställdheten och ta sitt ansvar. Kvinnorörelsen och feministerna har länge vänt och vridit på de begränsande könsrollerna. Nu ser vi att det är dags för männen att börja ifrågasätta och problematisera sin mansroll.
Avslutningsvis. Feminism är ett vitt begrepp som tenderar att tolkas på olika sätt, utifrån olika politiska ståndpunkter. Hur definierar du feminismen?
– Jag skulle vilja säga att feminismen handlar om att se hur kvinnor och män har olika maktrelationer och att vilja förändra dem. Men det handlar även om att förstå att det finns olika maktförhållanden inom gruppen kvinnor – det som kallas intersektionalitet. Alltså att se och vara medveten om att alla kvinnor inte har samma förutsättningar. Det kan handla om klass, etnicitet, sexuell läggning, könsidentitet och funktionsvariationer exempelvis, avslutar Lena Ag.
Lena Ag om
Betydelsen av #metoo
– Jag upplever det här som ett ”defining moment”. Plötsligt händer det!
Separatism som feministisk strategi
– Jag skulle säga att det är en strategi som underordnade har valt genom historien. Separatismen måste vara helt och hållet byggd på frivillighet, men för kvinnoförbunden, Black Coffee och hbtq-rörelsen till exempel, är ju skyddade och säkra rum där man kan diskutera fritt jätteviktiga. Jämställdhet däremot är ju en fråga om inkludering.
Är en annan värld möjlig?
– Ja, jag skulle aldrig ha givit mig in i samhällsfrågor, kvinnofrågor och frågor om mänskliga rättigheter om jag inte trodde att en annan värld var möjlig.
Jämställdhetsmyndighetens nationella strategi för jämställdhet
En jämn fördelning av makt och inflytande
Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.
Ekonomisk jämställdhet
Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
Jämställd utbildning
Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet
Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.
Jämställd hälsa
Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar för en god hälsa samt erbjudas vård och omsorg på lika villkor.
Mäns våld mot kvinnor ska upphöra
Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.