– Kommunal har lidit en allvarlig skada och har mycket att ta itu med, men vi ser positivt på framtiden. Till exempel fick vi igenom ett bra avtal med SKL i slutet av april, det är ett styrkebevis att Kommunal gick i mål på ett sådant sätt, säger Emma Nilsson, ledningsstrateg hos Kommunal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hon anser att en ny ordförande har goda förutsättningar att arbeta med förbundet efter kongressen.
– Jag tror att valet av en ny ordförande markerar en nystart. Nu går vi in i en ny kongressperiod, det handlar om att fortsätta det förnyelsearbetet vi har påbörjar.
”Det har varit mitt driv”
I morgon kväll ska en ny ordförande utses, efter att Annelie Nordström lämnat sin plats till förfogande i samband med skandalerna i början av året. Hon hoppas att hon inte kommer att bli ihågkommen för krisen och medlemstappet utan för att Kommunal trots allt har fler medlemmar i dag än när hon tillträdde. Även arbetet för att förändra de ojämställda lönerna och arbetsvillkoren lyfter hon fram som en viktig delseger under hennes tid som ordförande.
– Det har varit mitt driv, men vi har bara nått en bit, säger Annelie Nordström till tidningen.
Tre kandidater ställer nu upp i valet av ny ordförande (se enkät nedan). Och utöver ordförande ska hela förbundsledningen och förbundsstyrelsen väljas om, där det finns flera nya kandidater som strider om posterna.
En av de stora frågorna under kongressen gäller om förbundsstyrelsen ska få ansvarsfrihet eller inte. Revisorerna har rekommenderat kongressen att neka Annelie Nordström och två andra ledamöter ansvarsfrihet på grund av mångmiljonförlusterna i handelsbolaget Lyran konferens, och i så fall kan det bli fråga om skadeståndskrav för de ansvariga.
”Man har blivit fartblind”
Dagens ETC har pratat med flera Kommunalmedlemmar, som menar att turerna under våren framförallt skadat förtroendet för personerna i ledningen, men inte för förbundet som sådant.
– Kommunal är mer än några personer eller enskilda händelser så förtroende för organisationen och alla medlemmar som är kommunal, det har jag ju såklart, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal Bergslagen.
Mot ledningen är kritiken däremot hård.
– Det stora felet är att man blivit fartblind, man tycker att man kan unna sig lite mer på andras bekostnad. Och jag kan förstå att man tycker så, för det är ingen 40-timmarsvecka de har, men det blir tokigt när man hanterar det på detta viset, säger Anders Nilsson, kommunals S-fackklubb i Malmö.
Chans att omorganisera
Många av de som Dagens ETC har pratat med betonar vikten av åtgärdsplanen, som infördes efter det som avslöjades i januari och innefattar allt från en ny skärpt alkoholpolicy till en visselblåsarfunktion på förbundets hemsida, som invigdes för ett par veckor sedan.
– Mycket bra har redan genomförts på ganska kort tid. Det har jobbats väldigt intensivt med planen, den har verkligen varit prio ett, vilket jag tycker visar att man står upp för medlemmarna. Det har nog stärkt Kommunal, säger Susanne Karlsson, ordförande för Kommunal Sydost.
Loa Mothata, kongressombud region Mitt, menar att situationen ger en chans att omorganisera förbundet.
– Jag ser att det finns möjligheter att utveckla vår egen organisation. Inte bara på central nivå, utan även ute bland avdelningar och sektioner. Dels tror jag att vi behöver fler förtroendevalda. Men vi behöver också jobba aktivt för att stärka det fackliga arbetet nära arbetsplatserna.
13 januari
Aftonbladet inleder sin artikelserie om Kommunal, och avslöjar bland annat att fackförbundet har gått back hundratals miljoner kronor genom krogverksamhet. Dessutom har naken- och sexshower anordnats på den Kommunalägda krogen Metropol Palais i Stockholm.
14 januari
Avslöjandena fortsätter. Kommunal har haft spritfester för hundratusentals kronor, som medlemmarna fått betala. Förbundets kassör Anders Bergström avgår, med miljontals kronor i avgångsvederlag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
15 januari
Det framkommer att personer på höga befattningar inom Kommunal fått paradvåningar i centrala Stockholm, genom de fastigheter som förbundet äger. Dessutom har utrikesminister Margot Wallström (S) fått en lägenhet av förbundet.
19 januari
Alf Johansson, chefsåklagare på riksenheten för korruption, inleder en förundersökning mot Margot Wallström baserat på avslöjandena om lägenhetsaffären.
20 januari
Förbundsordförande Annelie Nordström meddelar att hon kommer avgå under kongressen i maj, till följd av skandalen.
26 januari
Över 10 000 medlemmar har lämnat Kommunal. Dessutom anmäler 17 personer förbundet till Konsumentverket och kräver att få sina medlemsavgifter tillbaka, enligt Svenska Dagbladet.
31 mars
Den avgångne kassören Anders Bergström delges misstanke om mutbrott.
21 april
Annelie Nordström bör inte beviljas ansvarsfrihet på förbundets stämma, uppger revisorerna. Dessutom utreds Anders Bergström även för trolöshet mot överman.
24 maj
Utredningen om misstänkt mutbrott mot Margot Wallström läggs ner. Även misstanken om givande av muta, riktad mot Anders Bergström, läggs ner.
Källor: Sveriges Radio, TT, Metro