– Den sammanfattning som finns är att det inte finns något samband. Att satsa på att få fram en elit bland barn är inget svårt alls, det är bara att ta de bästa barnen och sätta ihop dem så får du en elit, och de bästa som barn är oftast de som är tidigt utvecklade, säger han.
Det enda eventuella sambandet som finns enligt Klas Östberg är att de som är tidigt födda uppmuntras att fortsätta, eftersom de utvecklas tidigare och oftast blir bäst i sin åldersgrupp.
– De som är födda tidigt på året och är bra tidigt i livet, de uppmuntras att fortsätta medan de andra tröttnar. Så när man tittar på de bästa 16–17–18 åringar i fotboll är de födda tidigt på året.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Klas Östberg menar att målet med barnidrott aldrig kan vara att få fram den promille som blir elitidrottare som vuxna, utan att förbättra hälsan och välmåendet hos barn och ungdomar. Men även om du vill bli bäst i en enskild idrott, är det viktigt att hålla på med flera olika sporter som barn, säger han.
– Att hålla på med en enda idrott är rent kontraproduktivt. All forskning och all erfarenhet visar att ju fler saker man håller på med, desto bättre blir man i den enskilda idrotten.
Att träna bara en enda sport som ung ökar skaderisken.
– Den största nackdelen med den tidiga elitsatsningen som jag som läkare har mött är att barnen får för mycket skador. Genom att träna allsidigt minskar man risken för skador och framtida men, säger Klas Östberg.
Hur ska man som förälder agera om ens barn exempelvis bara vill spela fotboll?
– Om ens barn gärna vill spela fotboll så ska de göra det, men de ska inte spela så mycket i organiserade former ledda av tränare, utan de kan hålla på och jonglera med bollen själv eller spela två mot två, eller en och en, eller spela med sina föräldrar. Dessutom ska man som förälder uppmuntra barnet att göra andra saker, säger Klas Östberg.
– Om barn vill spela fotboll så kan de göra det hur mycket som helst, men problemet blir när vuxna står bredvid och skriker hur de ska göra. Då tar man bort kreativiteten och drivet blir inte inifrån barnet utan från vuxna – man tappar barnperspektivet totalt. Jag brukar säga att om barn leker kull så brukar inte föräldrarna stå och heja på dem men de har jäkligt kul ändå och rör sig väldigt mycket.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.