I januari avslöjade en grupp journalister inom Forever lobbying project, däribland Dagens ETC, en stor och organiserad lobbykampanj för att motarbeta EU:s lagstiftningsförsök att begränsa användningen av PFAS. När EU-kommissionen under torsdagsmorgonen redogjorde för vad som faktiskt händer med förslagen var tonläget uppskruvat.
Ledamöterna från parlamentets utskott för klimat, miljö och folkhälsa som hade bjudit in EU-kommissionens tjänstemän till en offentlig frågestund framstod som relativt eniga över partigränserna: EU-kommissionen tar alldeles för lång tid på sig med att lägga fram begränsningsförslag.
– Vi vet att PFAS hittas överallt, i allt från vatten till leksaker och vin. Det är oacceptabelt. Kommissionen har avgett löften men hittills inte levererat. När kommer konkreta förslag?
Det undrade Heléne Fritzon (S) och varnade för att vissa av EU:s medlemsländer har börjat införa egna, nationella handlingsplaner mot PFAS.
– Vi riskerar att få ett lapptäcke av regler med lägre skydd i vissa länder än andra, varnade hon, och uttryckte oro för att Bryssel skruvar ned ambitionerna.
De båda ansvariga för lagstiftningsförslaget, industrikommissionär Stéphane Séjourné och miljökommissionär Jessika Roswall, har båda pratat om begränsa PFAS i konsumentvaror. Men det kommer inte att räcka för att skydda folkhälsan, enligt Heléne Fritzon.
Skickas till Ukraina
Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt passade även han på att pressa kommissionens tjänstemän.
– Det är väldigt bråttom att agera mot PFAS och samtidigt ser vi en total brist på handling. Vi behöver en verklig plan för förbud och avveckling, sa han.
Han krävde att EU-kommissionen agerar för att stoppa brand- och räddningstjänster i EU, däribland i Sverige, från att skicka PFAS-haltigt brandskum till Ukraina. Enligt honom är det självklart att företagen ska betala för destruktionen av PFAS, istället för att skicka det till Ukraina, kalla det för gåva, och framställa sig i god dager.
Kommissionen svarade att den gör allt i sin makt. Den europeiska kemikaliemyndigheten Echa jobbar på med sitt förslag om att begränsa alla PFAS-varianter.
EU finansierar forskning för att hitta alternativ till PFAS och snart finns ett förbud av PFAS-haltigt brandskum, då det numera finns säkrare alternativ. Kommissionen lyfte också fram att de som förorenat samhället med PFAS ska bära ansvaret för att städa upp.
– Samtidigt kan många av medlemsländerna göra mer för att kartlägga PFAS och kräva efterlevnaden av redan klubbade lagar, sa kommissionens representant.
Fler parlament följer frågan
I Storbritannien, å sin sida, har underhuset tillsatt en särskild granskning i kölvattnet av de avslöjanden som The Guardian gjorde inom ramen för Forever lobbying project. Granskningen ska klargöra om Storbritannien gör tillräckligt för att hantera riskerna med PFAS. Just nu pågår en öppen process där vem som helst kan skicka in information till ledamöterna som ska delta i granskningen. Därefter kommer bland annat ministrar, tjänstemän, industrin, och representanter för civilsamhället att bjudas in till parlamentet för utfrågningar.
Den 14 maj organiserar forskare från Swedish academic consortium on chemical safety ett seminarium om PFAS i Sveriges riksdag. Närmare bestämt ska några av journalisterna från Forever lobbying project berätta om sina avslöjanden, med fokus på granskning av industrins lobbykampanj.