– Det här är otroligt spännande. För första gången i mitt liv har jag hittat något som jag verkligen vill göra i framtiden. Jag vill börja jobba på Sweco, säger Gafur Xhaferi.
Fungerar som en brygga
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att de båda överhuvudtaget träffats beror på det som skolan kallar för Angeredsutmaningen. Det är ett projekt som har som syfte att skapa bryggor för eleverna från stadsdelen till näringslivet, den offentliga sektorn och andra delar av samhället.
Rektorn Asal Josefsson är en av initiativtagarna. Hon har varit en del av satsningen under de fyra år som utmaningen nu funnits.
– Angeredsgymnasiet är den enda gymnasieskolan som ligger i förorten i dag och här i Angered har vi väldigt många utmaningar vilket skolan också har, säger hon.
Själva idén till utmaningen föddes eftersom skolan märkte av ett allt större problem med att elever från Angered kom tillbaka till Angeredsgymnasiet efter att först ha påbörjat sin utbildning på skolorna i stan. De hoppade helt enkelt av efter ett par månader.
– Eleverna berättade att de kände sig utanför. Det kunde handla om allt från att de inte kunde gå på samma fik som de andra eleverna för att de inte hade råd, till upplevelser av att inte ha blivit behandlad på samma sätt av lärarna vilket självfallet är väldigt tråkiga faktorer att få höra, säger Asal Josefsson.
Större än bara läxhjälp
Även om skolan mer än gärna tog emot eleverna så såg de ett problem i att de valde att komma tillbaka och därmed gick miste om kontakten med människor utanför Angered.
– Man behöver inte flytta från området, men någon gång behöver man ta steget och komma utanför genom att börja plugga eller jobba. Därför skapade vi Angeredsutmaningen som en slags bro mellan oss och näringslivet, säger hon.
Satsningen består av många delar, allt från olika nätverksträffar mellan eleverna och de medverkande företagen till praktikmöjligheter och just läxhjälp på skolan där medarbetare från bolagen helt enkelt kommer till skolan.
– Syftet är egentligen inte att erbjuda eleverna läxhjälp, utan snarare att de ska få en chans att träffa de här medarbetarna för att börja prata om yrken. De blir förebilder som kan visa att det finns många olika vägar till ett visst yrke, säger Asal Josefsson.
Studiebesök väckte intresset
Och det är precis så det blivit för Gafur Xhaferi som nu drömmer om att ha samma jobb som sin handledare Niklas Lindhe. För honom började det med ett studiebesök hos Sweco på deras kontor vid Gamla Ullevi.
– Jag hade ingen aning om vad Sweco var innan min lärare sa att vi skulle gå till dem på ett besök. Jag har alltid varit den sortens person som inte sett fram mot att börja jobba i framtiden, fotboll har mer varit min grej. Men sedan det där besöket har jag fått ett nytt mål, säger han.
Nu har det tagit honom hela vägen till ett studiebesök hos kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) nyligen.
– Det var lite pirrigt, men gick bra. Jag tror hon fick ett bra intryck av det vi gör, säger Gafur Xhaferi.
Niklas Lindhe har jobbat på Sweco i över två år och blev nästan direkt engagerad i Angeredsutmaningen. Nu är han ute på skolan minst en gång i veckan.
– Det här är jätteskoj, man kan väcka både tankar och resonemang hos de här ungdomarna och även få dem att bli intresserade av ett yrke de inte vet finns. Jag hade själv ingen aning om att det gick att jobba med infrastruktur och tåg på det här sättet som jag gör, säger han.
Asal Josefsson menar att intresset från både näringsliv och civilsamhället att få vara en del av Angeredsutmaningen har varit mycket stort. I dag är ett 40-tal företag och organisationer engagerade i satsningen på olika sätt.
– Det är ett jätteintresse för att få vara med, det är snarare vi som får säga stopp för att vår organisation ska orka hänga med. För oss har Angeredsutmaningen gått från att ha varit ett projekt till att ha blivit en del av verksamheten, säger hon.
Elevantalet rusar i höjden
En effekt som Asal Josefsson ser av satsningen är att allt fler elever i Angered börjar välja Angeredsgymnasiet som förstaval istället för skolorna i stan.
– I år hade jag fullt på samhällsprogrammet och det tillhör inte vanligheterna. Ordet om oss sprider sig bland syskon och vänner, säger hon.
På bara några år har Angeredsgymnasiet ökat markant i popularitet samtidigt som många andra skolor i kommunen tappat. Skolan har gått från 600 elever för ett par år sedan till över 1 100 i dag. Hur stor del Angeredsutmaningen är i den ökningen låter dock Asal Josefson vara osagt.
– Det är nog både och, vi har gjort många insatser som bidragit till det. Sedan handlar det också om elevdemografi, vi har haft många nyanlända här, säger hon.
Sprider sig i landet
Satsningen på Angeredsutmaningen har blivit en så stor framgång att Asfal Josefsson både varit i Almedalen och pratat om skolans arbete och dessutom besökt andra skolor i landet med liknande typ av problematik för att inspirera.
– Vi var i Eskilstuna och pratade för två år sedan och nu har de precis startat igång Eskilstunautmaningen, säger hon.
Det som Asal Josefsson tycker är märkligt är att konceptet fått så dålig fart på andra skolor i Göteborg, det trots att kommunens politiker avsatt medel för det i budgeten.
– Vi har velat satsa ännu mer på det här och få det att sprida sig, men det har inte riktigt kommit dit än, tyvärr.
Samtidigt som Angeredsutmaningen rullar vidare med bland annat en stor utmanarmässa i Angered Arena i januari, så funderar Gafur Xhaferi på hur han ska ta nästa steg på vägen i sin dröm att bli kollega med sin handledare Niklas Lindhe på Sweco.
– Det är en perfekt plan om det skulle skita sig med fotbollen för mig, säger han.