– Det är väldigt intressant, men svårt att dra några slutsatser utifrån siffrorna. Det står klar att asylsökande människor har det väldigt, väldigt svårt, säger Daniela DeBono, lektor på Malmö högskola, som har forskat om asylsökandes upplevelser.
Samtidigt som alla stora städer har lyckats gå ned i antal incidentrapporter sticker Malmö ut och går emot trenden. Där ökar i stället rapporterna explosionsartat. Under hela 2014 rapporterades 71 ärenden, hittills i år ligger samma siffra på 111. Även här står hoten om självmord ut.
– En förklaring till statistiken är att det har kommit hit fler människor som söker asyl. Jag skulle vilja veta hur Migrationsverket definierar självmord. Siffran är intressant för att för många kulturella grupper är det väldigt skamfullt att erkänna att man tänker på självmord, fortsätter Daniela DeBono.
Längre handläggningstider
På Migrationsverket råder det bråda dagar just nu. Trots flera försök från Dagens ETC:s sida har ingen ansvarig kunnat svara på några frågor om statistiken. Pierre Karatzian har däremot via mejl kunna nämna några orsaker till varför situationen ser ut som den gör.
– En bakomliggande orsak kan vara att det idag är fler inskrivna i vårt mottagningssystem och längre handläggningstider vilket leder till att man får vänta längre på beslut, säger han.
Daniela DeBonos forskning har visat att många asylsökande mår dåligt under ansökningsprocessen om att få stanna i Sverige, dels för att de inte vill återvända till landet de har kommit från, men också för att systemet inte låter människor gå vidare i sina liv.
–Vi måste komma ihåg att asylsökandet är en svår period i en människas liv. Det handlar inte bara om att man ska starta ett nytt liv i ett helt annat land, det handlar om att man söker skydd och ska kunna bevisa att man är i behov av det skyddet. En asylsökande måste därför återuppleva traumatiska händelser som har hänt dem, för att visa att de behöver skydd. De måste fortsätta ha en koppling till sitt förflutna, det är en väldigt svår process för alla människor.
Att hoten, självmordsförsöken, självskadebeteenden och självmordshot ökar talar för att det inte finns tillräckligt med resurser för att ta hand om människor som bara mår sämre och sämre. Handläggningstiderna för asylärenden har ökat, från tre–fyra månader under 2012 till mellan sju månader nu. Migrationsverket beräknar att handläggningstiden kommer öka ytterligare, till tio månader.
– Sverige har ett system som är byggt för att kunna söka asyl, men det är svårt att vara asylsökande. Jag är inte säker på att det är systemet som pushar människor, utan tror i stället att det är ett resultat av att stå under stor press under lång tid, säger Daniela DeBono.
Får asylsökande i Sverige en rimlig chans att integreras?
– Ja, det tycker jag. Det vi ser idag, med mottagandet på tågstationer, fler volontärarbetare och insamlingar hjälper väldigt mycket. Staten kan bara integrera människor till en viss gräns. Därefter måste samhället ta över. Det kan handla om att man känner sig välkommen när man går i en butik för att handla mat. Att man känner sig välkommen, det är det som är själva mottagandet. I Sverige är vi väldigt bra på att förstå de svårigheter som asylsökande har gått igenom.
Vända den negativa trenden
Migrationsverkets förhandlingschef Fernando Alvarez har tidigare kommenterat incidentrapporterna för Sveriges Radio. Där förklarar han siffrorna med att en förklaring kan vara just den press som DeBono pratar om.
– Det är folk som är desperata som kanske hotar att ta sitt liv och den typen av incidenter som har ökat, säger han.
Pierre Karatzian berättar att Migrationsverket just nu arbetar för att vända den negativa trenden.
– Vi har under den senaste tiden anställt mer personal för att förstärka verksamheten. Vi arbetar med att ser över våra säkerhetsrutiner och utbildning av personalen.