Årets modejulklapp utses av styrelsen för Svensk Handel Stil i samarbete med Svenska Moderådet. I år föll valet på den så kallade lättviktsjackan, som redan blivit en storsäljare runt om i Sverige.
– Lättviktsjackan är en spännande produkt då den går hem både i ett avslappnat sportsammanhang och hos en mer trendig modebransch. Den har funnits i periferin ett par år men det är först nu som vi verkligen ser och kommer att se en försäljningsboom, spår Lotta Ahlver, vd för Svenska Moderådet.
En fördel enligt juryn är att lättviktsjackan kan användas året om, både under kyliga sommarkvällar och som ett varmt lager under ett annat ytterplagg under vintern. Något som däremot inte nämns i samband med utmärkelsen är att jackan riskerar att utgöra en fara för såväl miljön som för människors hälsa.
Olja och bannlysta ämnen
Bortsett från att textilmaterialet består av syntetfibrer – en plast gjord av olja – är ytskiktet i många fall behandlat med ämnen som är bannlysta inom miljörörelsen.
– För att få vatten- och smutsavvisning behandlas den här typen av allvädersjackor ofta med perfluorerade ämnen, som har flera hälso- och miljöeffekter. Förutom att de kan vara hormonstörande ansamlas de i naturen och är mycket svårnedbrytbara. Därför är det bra att kolla upp så att inte perfluorerade ämnen har använts, för genom att välja bort smutsavvisningen kan jackan göras vattenavvisande med andra ämnen, säger Weronika Rehnby, produktansvarig för Bra Miljöval på Naturskyddsföreningen.
Fjädrar från levande djur
Som konsument är det också viktigt att tänka på vad jackans fyllning består av. Nyligen avslöjades hur det i Kina är vanligt att plocka päls från levande Angorakaniner – något som även förekommer när det gäller fåglar och dun.
– Enligt våra kriterier för Bra Miljöval (se fakta red. anm) får fjädrarna inte ha plockats från levande djur. De ska inte heller komma från farmar där fåglarna fötts upp endast för fjädrarnas skull, säger Weronika Rehnby.
Betyder det här att lättviktsjackan sannolikt är ett uteslutet julklappsval för miljömedvetna konsumenter?
– Det skulle kunna vara ett helt okej julklappsval om kemikalier utan farliga egenskaper hade använts för att göra ytskiktet vattenavvisande och ännu bättre om tyget till jackan var gjort av återvunnet material. Hur tillverkningsprocessen ser ut skiljer sig från företag till företag. H&M har till exempel förbjudit alla perfluorerade ämnen i sina produkter.
– På samma sätt som det är viktigt att fråga var dunet kommer ifrån råder vi därför alltid konsumenter att fråga butikspersonal om och hur jackan har ytbehandlats.
Är det farligt att bära jackor som innehåller perfluorerade ämnen?
– Nej, det är inte akut hälsofarligt. Framförallt är det produktionsprocessen som utgör hälso- och miljöfaror. Man har till exempel hittat perfluorerade ämnen i isbjörnar i Arktis, långt ifrån tillverkningsorten.