Gymnasiereglerna infördes för att ge skydd åt tusentals barn som kom 2015, men hann fylla 18 år innan de fick beslut om asyl i Sverige och därmed bedömdes som vuxna. 7605 personer fick chansen att stanna i Sverige under tiden de studerade på gymnasiet.
De korta uppehållstillstånden förlängs återkommande, och efter avslutade studier behöver de sökande hitta ett jobb inom sex månader som ger en varaktig inkomst under två års tid för att ha chans till fortsatt uppehållstillstånd. Vice statsminister Isabella Lövin (MP) säger till Dagens ETC att det inte är rimligt.
– Det vi gör nu är att införa lättnader i försörjningskraven för de i Sverige som nu omfattas av gymnasielagen.
Enligt de nya reglerna ska de unga som söker ha 12 månader på sig att hitta arbete, och inkomsten behöver tryggas i ett år.
– Då godkänns också försörjning genom deltidsstudier kombinerat med arbete och yrkesintroduktion. Det kommer göra det betydligt lättare för dem. Idag är de i en väldigt utsatt situation, mycket till följd av coronapandemin, säger hon.
Lättnaderna i gymnasielagen hanteras separat från den nya migrationslagstiftningen som ska finnas färdigt till den 20 juli i år. Målsättningen är att ha de färdiga reglerna klara så snart som möjligt.
– De här förslagen ska tas vidare så snart som möjligt. Den här gruppen har hamnat i en orimlig situation som behöver avhjälpas. Det är för tidigt att säga när förändringarna kan träda i kraft men det här är någonting som vi arbetar aktivt med, säger Isabella Lövin.
Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen välkomnar lättnaderna, men säger att det också väcker frågor.
– Helst vill vi se en amnesti för de ensamkommande, det är många som faller utanför gymnasielagen. Sen är det en grupp som tog studenten i år, vars tillstånd går ut i mitten av december, tiden tickar från studentdatumet. Det är ungdomar som klarat gymnasiet och som också drabbas av pandemin. Det är orättvist om de inte omfattas av lättnaderna, säger hon.
Fotnot: I en tidigare version av texten stod det att ändringarna införs vid årsskiftet, vilket nu ändrats till så snart som möjligt".