– Jag gick en utbildning om ekologisk odling på Karlskoga folkhögskola, även om det mesta av kursen hölls uppe i Rikkenstorp där de odlar enligt permakulturmodellen, säger Magnus Kron.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Målet för permakultur är ett hållbart samhälle, som skapar meningsfullt arbete, bättre miljö, hälsa, solidaritet och säkerhet. En gröda som han tog med sig från Rikkestorp var nakenhavre som går att använda i stället för ris i matlagningen.
– Ris är ju problematiskt ur miljösynpunkt och nakenhavren går att koka ungefär som ris och fungerar utmärkt som ersättning. Att sorten heter nakenhavre beror på att skalet släpper automatiskt när man skördar, så man behöver inte tröska nakenhavre, förklarar han.
Inget jordbruk på många år
Jordbruksfastigheten består av boningshus, ladugård och förrådsbyggnader. Men det fanns inga djur eller åkrar med grödor när de flyttade dit förra året.
– Här har nog inte bedrivits jordbruk på åtminstone 40 år, men det kändes som att det var dags att för oss att få igång jordbruket igen, säger Magnus Kron.
Han har plöjt upp och sått på en gammal betesmark och satt upp ett växthus med plastväggar. På åkern växer det bland annat broccoli, olika sorters kål, jordärtskocka och zuccini och bondbönor.
– Baljväxter som bönor är bra eftersom de binder kväve från luften och släpper ner det jorden. Kål å andra sidan kräver mycket kväve för att växa så det är lämpligt att plantera kål året efter på den bädden där baljväxterna skördats.
I växthuset frodas olika sorters tomater och sallader.
– En tomatsort som jag odlar är Brandywine, en sort som var med i Mandelmans som gick på TV 4 och fick ett uppsving i och med det. Det är stora frukter, en tomat kan väga upp till 800 gram och den är både söt och köttig samtidigt som formen gör att de ser lite förstörda ut med sitt rynkiga skal.
Rensjärnet används flitigast
Till boningshuset hör två garage varav det ena blivit förgroddslokal medan det andra blivit hönshus.
– Vi räddade några värphöns som annars skulle ha gått till slakt trots att de bara var ett och ett halvt år gamla. Nu får de leva tills de dör vid tio till tolv års ålder. Att de skulle slaktas beror på att de slits ut och inte anses producera tillräckligt med ägg redan innan de hunnit bli två år inom äggindustrin, förklarar Magnus Kron.
För en ekoodlare är självklart kemiska bekämpningsmedel förbjudna att använda. Det har fått till följd att Magnus Krons mest använda redskap är rensjärnet.
– En ekoodlare får ju använda mycket muskelkraft i stället för bekämpningsmedel. Jag har redan tvingats till att köpa ny egg till mitt rensjärn eftersom den gamla har slitits ut av allt bortrensande av ogräset.
Inte på heltid
Men trots att rensjärnet har slitits ut så kommer Magnus Kron att återvända till lastbilshytten nu i oktober.
– Det går inte att leva på odlandet ännu så jag får köra lastbil när odlingssäsongen är över. Vi har ju just startat upp i relativt liten skala, men ambitionen är att utvidga så att jag kan bli ekoodlare på heltid, säger Magnus Kron.