Det råder helt låsta förhandlingar och ingen dialog förs över huvud taget mellan parterna. Det säger både Ulrika Boëthius och Svea Exchanges vd Christina Friberg. Strejk på elva kontor i Stockholm bröt ut i fredags, men bara sju personer har följt fackförbundets uppmaning.
Ulrika Boëthius menar att det beror på att arbetsgivaren har skrämt sina anställda till tystnad.
– Det finns medlemmar som inte törs strejka och till och med dem som inte törs säga att de är medlemmar. Vi har fått uppgifter om att Svea Exchange har sina egna vakter ute och så att säga demonstrerar mot demonstranterna, säger hon.
På Finansförbundets Facebooksida pågår en hetsig diskussion om arbetsgivarens oärliga metoder. Bland annat hävdar anställda att ett hotfullt brev har gått ut för att få folk att inte strejka.
– Jag kände mig alldeles bestört när jag läste det, men jag har fått bekräftat att det inte var så. Det var ett illvilligt rykte, säger Christina Friberg.
Har ni skickat ut någon information till personalen om strejken?
– Det vi har skickat ut är ett meddelande om att det är strejk och hur vi ska hantera det, men det finns inget som kan uppfattas som hotfullt där.
Kan jag få läsa det meddelandet?
– Det är inget vi vill ha publikt, det är intern information.
Knäckfrågan handlar om kollektivavtal. Svea Exchange är ett nystartat företag som bara funnits sedan april i år. Något kollektivavtal för de 200 anställda vägrar man teckna. Svea Exchange menar att det finns andra sätt att skydda sina anställda.
Den förklaringen ger inte Ulrika Boëthius mycket för.
– Det är helt förödande, det finns inga goda skäl till att inte teckna kollektivavtal. Svea Exchange har visat att de inte vill ha någon motpart i förhandlingarna. Det är helt förkastligt och inte så här det ska gå till på svensk arbetsmarknad, säger hon.
Trots att uppslutningen kring själva strejken är låg har Finansförbundet fått stort stöd från andra fackliga organisationer. TCO, Kommunal, Grafikerna och systerorganisationen FTF har alla uttryckt sitt stöd. Men Svea Exchange tänker inte ge med sig.
– Vi vill inte ha ett kollektivavtal. Förhandlingarna har inte återupptagits och vi sitter i var sin ringhörna. Strejken påverkar faktiskt inte verksamheten, en del hjälper till lite extra. Vi har tillräckligt med resurser.
Ulrika Boëthius kallar situationen sorglig, men är noga med att påpeka att Finansförbundet inte moraliserar över enskildas beslut att låta bli att strejka. Men frågan är principiellt viktig. Det inte går att backa, menar hon.
– Det är oerhört svårt att backa från kravet på kollektivavtal, det är ju själva grundstenen i hela vårt uppdrag.