Parterna hade fram till sista september att komma överens i förhandlingarna om en ny arbetsrätt. Men under natten till torsdag kraschade diskussionerna.
– Det var oerhört olyckligt att vi inte kom i mål, vi var så oerhört nära, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till DN.
PTK:s förhandlingschef Martin Wästfält säger också till tidningen att förhandlingen varit extremt svår.
– Vi lyckades inte nå ända fram. Vi har kämpat extremt hårt och gjort allt vi kunnat för att nå en överenskommelse, säger han till DN.
Ingen av parterna vill peka ut en enskild fråga som avgörande för att förhandlingarna strandade.
– Det är helheten det faller på, säger Svensk Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl till TT.
Kan utlösa regeringskris
Nu går frågan över till politikerna. Det som tidigare är sagt är att om parterna inte kommer överens så ska förslagen i las-utredningen som presenterades i somras görs till lag. Utredningen tillsattes efter januariavtalet och föreslår bland annat att turordningsreglerna vid uppsägningar ändras så att arbetsgivaren har rätt att undanta fem personer från regeln om sist in-först ut.
Vänsterpartiet har hotat med misstroendeförklaring mot regeringen om man går vidare med las-utredningen.
På torsdagsmorgonen skriver Per Bolund (MP) på Twitter att han vill ge parterna mer tid.
Om parterna var mycket nära att komma överens måste de få mer tid. Jag och Miljöpartiet är beredda att arbeta för det. Den svenska modellen är värd en chans till!
October 1, 2020Detta har parterna förhandlat om
Förhandlingarna kallas ofta slarvigt för las-förhandlingarna, men innehåller tre delar: anställningsskydd, omställning/vidareutbildning samt en ny arbetslöshetsförsäkring.
Anställningsskyddet är den heta potatisen och arbetsgivaren har framfört önskemål på att rucka på uppsägningsskälet ”saklig grund”. LO har dock sagt att det är uteslutet.
Regeringsutredningen om las
Den 1 juni kom regeringens utredning om förändrade regler i lagen om anställningsskydd, Las.
Utredningen föreslår att den grundläggande principen i turordningsreglerna om sist in-först ut behålls, men att det ska bli möjligt att undanta fem anställda istället för två enligt dagens regler.
Vid uppsägningar av personliga skäl föreslås att kravet på saklig grund kvarstår men att det vid företag med max 15 anställda inte ska gå att ogiltigförklara uppsägningar och avsked. Istället inträder ett skadestånd om åtta månadslöner om det inte fanns saklig grund.
Alla arbetsgivare ska enligt utredningsförslaget även vara skyldiga att ge arbetstagare kompetensutveckling om de haft en anställning i minst 6 månader. Fullgörs inte skyldigheten att kompetensutveckla så blir arbetsgivaren skyldig att betala skadestånd motsvarande två månadslöner.
— Per Bolund (@bolund)