– Läs aldrig någonsin en hälsotidning. Väldigt många av de hälsotips vi läser är myter, eller i alla fall högst obevisade påståenden. Men tyvärr går det inte att sitta och granska de här sakerna själv. För att göra det krävs en biologisk grundutbildning och gärna lite forskningsutbildning, säger Agnes Wold, bakteriologiprofessor vid Göteborgs universitet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon tycker det bästa vore om folk slutade bekymra sig över sin hälsa eftersom hon anser att det inte finns så mycket man kan göra för att påverka den.
– Genom de här tidningarna har folk fått för sig att det har en enorm betydelse för hälsa och livslängd om man äter si eller så. Men det finns inga belägg för det, säger hon.
För att bevisa att något är nyttigt måste man göra experiment där en grupp människor får följa ett råd och en annan grupp inte, och se om de som följer lever längre.
Utgå från dig själv
Författaren och journalisten Julia Skott har skrivit boken ”Kroppspanik” där hon tar ett helhetsgrepp om hur samhället ser på kroppen. Hon menar att vi bör börja utgå utifrån vår egen kropp och oss själva istället för att läsa och ta till oss av alla råd.
– Om man är missnöjd med saker man äter eller hur man mår kan man kolla upp det. Men om du inte har problem med blodtrycket och inte har anlag för det, då kanske du inte måste skära ner på salt eller så pratar du med en läkare, säger hon.
Ofta när det pratas om hälsa är det tätt sammankopplat med vikt. Hälsotipsen handlar ofta om hur vi ska äta eller röra oss för att må bättre och tappa några kilon. Julia Skott tror att vikt och hälsa är så starkt sammankopplade eftersom människor har en idé om att de kan se på en annan människa hur hälsosam eller frisk den personen är.
– Vi hakar upp oss på att man måste vara smal för att vara hälsosam. Sedan har vi ett samhälle som säger att vi inte duger, det är en strukturell grej. Om du får höra hela tiden att du är dålig så kommer du vilja förändra dig, säger hon.
Tobaksvarning är rimligt
Det finns saker som är farliga och vi bör akta oss för. Rökning, för mycket alkohol, missbruk av droger och att väga för mycket. Lite motion är också bra. Man ska inte heller äta hormoner i klimakteriet, det är bevisat farligt, säger Agnes Wold. Men i övrigt finns det inte tillräckligt med belägg för att till exempel grönsaker ökar livslängden, att fettsnål kost är bra och gluten dåligt.
– Det finns inga ordentliga belägg för att viss mat skulle vara bättre än annan. Det är en bättre strategi att leva som man vill och bryr sig om andra saker än sin kropp. Om det blir några problem så uppsöker man sjukvården, säger Agnes Wold.
Hon konstaterar att de flesta i Sverige kommer att leva riktigt länge. Och de riktigt svåra och farliga sjukdomar som kan drabba folk före ålderdomen, dem förebygger man inte med att äta rawfoodbollar eller dricka spenatsmoothies.