Larmet: ”Vi har 100 barn som väntar på magnetkamera”
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Dagens ETC
En oupptäckt tumör, ett hjärtfel eller en adhd-utredning. Magnetkameror är bra till mycket. Men det är väldigt lång kö för att få sin MR-undersökning på Södersjukhuset i Stockholm. Med bara två kameror som ska delas på tre avdelningar växer remisserna på hög. Nu larmar personalen.
– Den här våren har varit en tsunami.
Samtidigt finns det gott om MR-kameror på andra av regionens sjukhus.
Året är 2002 och prinsessan Christina är på plats för att inviga det nya bilddiagnostiska centrumet på Södersjukhuset i Stockholm. En del av det nya röntgencentrumet är två magnetkameror, de ska hjälpa till att ge specifikare diagnoser och korta köerna. Och de blir populära. Efterfrågan ökar för varje år. Men trots att 20 år har gått och behovet har ökat rejält så har kamerorna inte blivit fler. Köerna som skulle kortas har istället bytts ut mot högar av remisser som inte går att beta av.
– Vi har en ökning på 10 till 20 procent per år. Den här våren har varit en tsunami, jag har aldrig varit med om något liknande. I dagsläget har vi 100 barn som väntar på en undersökning med magnetkamera. Vi kan inte springa snabbare än vi gör nu, undersökningen tar den tid den tar och vi jobbar både kvällar och helger, säger en anställd på MR på Södersjukhuset som vill vara anonym.
Hen menar att kulmen inte nåtts än utan att det kommer fortsätta att öka ett tag framöver.
Buss bakom sjukhuset
Redan 2017 påbörjades processen för att köpa in en till MR-kamera, men inköpet har skjutits upp ett flertal gånger. Att det tagit tid är inte konstigt menar Anna-Sophie Westman, verksamhetschef på röntgenkliniken.
– Pengar finns avsatta och upphandlingen är klar, men på grund av pandemin så har det dröjt. Ett annat problem är att byggnaden som är 20 år gammal inte håller för en MR-maskin som väger tio ton.
Hon räknar med att den nya MR-kameran ska kunna vara i bruk någon gång under 2023. Under tiden har man hyrt in en MR-buss. Bussen ska ställas på baksidan av sjukhuset och där ska man kunna göra undersökningar fram till att en ny stationär kamera installerats i byggnaden.
”Jobbar så hårt vi kan”
Men samtidigt som Södersjukhuset lägger pengar på att hyra en MR-buss så finns det många MR-kameror på andra sjukhus i regionen. Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna har tillsammans 24 stycken MR-kameror. De används både till patienter och till forskning.
– Vi jobbar så hårt vi kan, men bor du söder om stan så är väntetiderna väldigt långa. Det är därför vi kämpat med att få en ny kamera sedan 2017. Men de akuta patienterna tas alltid om hand, säger en anställd på Södersjukhuset som vill vara anonym.
Vill låna av Karolinska
Södersjukhuset har skickat en förfrågan om att kunna få tillgång till en kamera på Karolinska en eller två dagar i veckan för att arbeta av kön. Men det var inte möjligt att låna en kamera dagtid. Men enligt uppgifter till Dagens ETC så finns det MR-kameror på Karolinska universitetssjukhuset som inte är i bruk. Det ska vara bristen på personal med rätt kompetens som gör att alla kameror inte kan användas. Trots det vill inte Anna-Sophie Westman rikta någon kritik mot Karolinska.
– Vi har fått erbjudande om att låna deras maskiner på kvällar och helger och vi har haft svårt att bemanna det, så det har inte gått. Men vi har ett bra samarbete, säger Anna-Sophie Westman.
Hon berättar att Karolinska nu efter sommaren ska hjälpa till med de barn som är i behov av en MR-undersökning.
I dagsläget skickar Sös 20 till 25 remisser i veckan, något som inte hade behövts om de fått tillgång till en maskin dagtid på Karolinska, enligt Dagens ETC:s källa. Remisser är en dyr affär och något som sjukhusen vill undvika, en av anledningarna till att Södersjukhuset hyr bussen är just för att slippa skicka kostsamma remisser.
– Om det hade gått att lösa för alla verksamheter så hade vi inte behöver hyra en trailer men nu har vi löst det på ett väldigt bra sätt för patienterna, säger Anna-Sophie Westman.
Det är inte korrekt att det skulle finnas MR-kameror på Karolinska som inte är i bruk, uppger Mathias Axelsson, funktionschef på medicinsk diagnostik, Karolinska.
– Det finns inte någon stillastående kamera, då hade vi avvecklat den eftersom den bara skulle dra på oss kostnader på grund av den dyra servicen. Det närmaste jag kan tänka mig är den kamera som är ett arbetsmiljöproblem och som är belagd med användningsförbud då den ger ifrån sig för mycket ljud och störningar. Uppgifterna om att vi har en kamera i ett rum som vi inte låter någon ha stämmer inte. Vi har haft en bra dialog och en kontinuerlig diskussion med konstruktiva lösningar på gång.