I början av pandemin minskade sexköpandet och prostitutionen i landet. Nu börjar nivåerna återgå till de normala. Samtidigt har en ny grupp kvinnor tillkommit under krisen, som tidigare inte prostituerat sig. Det förklarar Anna Runesson, regionkoordinator mot prostitution och människohandel.
Hon berättar att hennes region, som omfattas av Uppsala, Gävleborg och Västmanlands län, likt övriga Sverige har kunnat notera den här nya gruppen kvinnor i prostitutionen.
Hon berättar också att den så kallade Paolo Roberto–effekten har fått flera av kvinnorna att dra sig ifrån Stockholm. Efter sexköpsrazzian minskade prostitutionsannonserna i Stockholm med ungefär 50 procent. Sexköparna är helt enkelt rädda att köpa sex i Stockholm eftersom de anar att polisen slår till.
– När jag träffar tjejer som brukade jobba i Stockholm och frågar vad de gör här, säger de själva att det är på grund av Paolo, säger Anna Runesson.
”Lätta offer för hallickar”
Den nya gruppen kvinnor har en högre debutålder än vanligt. De är i 25–30 årsåldern.
– De kom hit från främst Rumänien, precis innan gränserna stängdes, säger Anna Runesson.
Tidigare jobbade flera av kvinnorna på hotell eller restaurang, men förlorade sina jobb till följd av coronakrisen. Säljer de sig i hemländerna får de mindre betalt och utsätts för mer våld. En del har en hyra att betala, ett barn att försörja eller en sjuk mamma att ta hand om. De är desperata, berättar Anna Runesson.
Vissa vet att det är prostitution som de ger sig in i när de får kontakt med hallickarna, som är landsmän, menar hon. Men andra vilseleds och lovas restaurang-, städ- eller frisörjobb i Sverige.
– De är lätta offer för hallickar, säger hon.
”Guldläge för sexköpare”
I början av coronakrisen var kundantalet begränsat, konkurrensen om sexköparna stor och hallickarna desperata. Enligt Runesson försöker sexköpare generellt att pruta ner priset och vanligtvis accepterar kvinnorna inte det. Nu har kvinnor vittnat om att de började övertalas av hallickarna att ”rea ut sig” och erbjuda tjänster som de annars inte hade gått med på.
– Det var ett guldläge för sexköpare att betala mindre, säger Anna Runesson.
De nya kvinnorna som nu gett sig in i prostitutionen har inte samma skyddstänk som de som har funnits med ett tag, förklarar Anna Runesson.
– De vet inte vad man ska säga nej till och vilka adresser man ska undvika. De har svårt att säga nej till berusade män till exempel, säger hon.
Finns det en risk att dessa kvinnor fortsätter prostituera sig efter coronakrisen?
– Det beror på erfarenheterna de får. Många får en skadad självkänsla. De tänker att det här var meningen från början. Andra känner att det här var tillfälligt när de sedan får jobb på restaurang igen. Men alldeles oavsett kommer de bära med sig ärr, berättar Anna Runesson.