– Jag insjuknade den 17 mars och har varit sjuk i snart 180 dagar, men jag är på väg tillbaka nu. Vi är ingen homogen grupp, symptomen skiljer sig åt och alla är inte lika sjuka. En del klarar av att arbeta men är inte i form, medan andra inte tar sig upp ur sängen , säger hon.
Det har nu gått sex månader sedan pandemin slog till i Sverige och föreningen varnar därför för att sjuka riskerar att utförsäkras på grund av Försäkringskassans 180-dagarsgräns, som säger att rätten till sjukpenning omprövas efter 180 dagar. Regeringen har beslutat om ett tillfälligt undantag från omprövningen för sjuka som fått sin vård eller rehabilitering uppskjuten på grund av pandemin. Det undantaget exkluderar covid-19-sjuka.
– De långtidssjuka covidpatienterna har nämligen sällan nått så långt som till behandling. De får ofta inte ens komma till vården. De hänvisas ofta till digitala möten, för att de har covid-19-symptom och för att det inte finns utredningar för långtidscovid att erbjuda, säger Åsa Kristofersson Hedlund.
Svårt att skriva läkarintyg
Covid-19-sjukas rätt till sjukpenning prövas därför efter 180 dagar, då man bara rätt till fortsatt ersättning ifall man inte bedöms kunna utföra något arbete alls på den vanliga arbetsmarknaden.
– Det är aktivitetsbegränsningen som sjukdomen medför som är relevant för rätten till ersättning enligt lagstiftningen. Kunskapen kring covid-19 är i dagsläget tyvärr begränsad. Vi har också fått impulser från vården att det är svårt att skriva läkarintyg, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.
På uppdrag av regeringen håller Försäkringskassan nu på att analysera hur covid-19 påverkar sjukförsäkringen, samt de sjukskrivnas rätt till ersättning och stöd för att återgå i arbete. I oktober ska de första resultatet redovisas. Enligt Åsa Kristofersson Hedlund är det för sent.
– Det är mardrömmen. Det är som att säga att man ska titta hur många som det går åt skogen för innan man hindrar att det går åt skogen. Man måste göra något innan folk hamnar i svåra ekonomiska situationer. Sjuka måste komma tillbaka genom en successiv rehabilitering, vi kan inte slänga ut dem i arbete på 100 procent på en gång, då riskerar de bli ännu sjukare, säger hon.
Samtidigt som Försäkringskassan undersöker situationen, försöker Vänsterpartiet driva på en ändring av försäkringssystemet på regeringsnivå.
– I tisdags lyfte jag ett utskottsinitiativ som handlade om att vi vill att regeringen ska se till att ändra regler och lagar för att förhindra att långtidssjuka i covid-19 utförsäkras. Vi vill inte att någon sjuk, oavsett diagnos, ska utförsäkras efter 180 dagar. Hade 180-dagarsregeln avskaffats, som vi har drivit, hade detta inte varit ett problem nu, säger Ida Gabrielsson (V), riksdagsledamot med ansvar för sjukförsäkringen.