– Som vi har förstått det får de inte komma in i skolan innan lektionerna startar. Det resulterar i att eleverna samlas hos oss för att värma sig och uppehålla sig tills skolan startar och i anslutning till skoldagens slut, säger Ica-handlaren Fredrik Stålnacke.
– De flesta eleverna slutar mellan 14.30 och 15.30 vilket skapar ett väldigt stort tryck den tiden. Som mest kunde det vara uppemot 100 barn i butiken.
Nattklubbsträngsel
Situationen uppmärksammades i media redan 2019, då så många eleverna vallfärdade till Ica för att köpa godis att butiken tvingats införa entrévärd med rep och inslussning i stil med en nattklubbskö.
– Eftersom de flesta eleverna inte handlar utan uppehåller sig i grupper i butiken skapar det väldigt hög ljudnivå och trängsel där de gärna samlas, som godisavdelningen, entrén eller i vårt café. Det har tyvärr resulterat i att en del kastat varor på varandra eller dragit varor i golvet. När vi säger till uppstår ofta diskussioner och det blir en påfrestning både för medarbetare och kunder, säger Fredrik Stålnacke.
Butiken har extra personal för att hålla ordning i butiken, men efterfrågar en mer permanent lösning.
– Vi ser gärna att det finns ett alternativ inom skolan där de kan uppehålla sig, eller en fritidsgård eller liknande.
Internationella Engelska Skolan i Liljeholmens rektor James Northcott menar att påståendet om att hundratals elever hänger på Ica-butiken samtidigt är överdrivet, eftersom de har utspridda scheman med olika start- och sluttid för varje årskull, för att säkerställa att inte för många elever ska gå in eller ut ur skolbyggnaden vid samma tid. Men han håller med om att det inte är lyckat att skolans elever hänger på ICA.
– De väntar utanför Ica för att möta vänner och använda sina mobiltelefoner före de går till skolan, säger James Northcott i ett mejl till Dagens ETC.
– Det är inte bra och det är något vi tar upp regelbundet med föräldrarna och dagligen med eleverna. Vi har ett ansvar för våra elever under skoldagen, men om föräldrarna lämnar av dem markant tidigare än skolstarten eller inte har möjlighet att hämta upp dem efter skolan så har vi begränsat utrymme att bestämma vart de kan gå.
I skolan finns ett flertal platser där eleverna kan vara, ett elevrum med personal där det finns spel och aktiviteter för eleverna, en lekplats, ett bibliotek och flera sittutrymmen på alla fem våningar i byggnaden, uppger James Northcott, som inte tycker att Ica ska ta ansvar för att anställa extra personal för att hålla koll på eleverna.
– Självklart ska de inte det och därför har vi sedan lång tid arbetat på att hitta lösningar på situationen, med både Ica och föräldrarna.