En man totalkvaddar sin bil. Men fortsätter ändå att suga i sig en ballong bakom ratten – framför de förvånade poliserna. En annan har 60 tomma tuber i lägenheten och är så aggressivt inne i drogen att polisen får slita lustgasen ur händerna på honom.
Välkommen till vardagen i lustgasepidemins Sverige: deliriska tillstånd, frostskador, avsvimmade förare som kraschar på motorvägarna. Ambulanssjuksköterskan Andrea Marklund ser allt det här i yrket. Nu vill hon larma så att samhället agerar.
Andrea Marklund möter ofta patienter som gått ner sig i ett djupt missbruk. Men trots ett decennium som ambulanssjuksköterska, har den lagliga partydrogen lustgas inneburit helt nya utmaningar för veteranen. Sedan pandemin har användandet exploderat i takt med att tillgängligheten ökat.
– När människor suger i sig så stora mängder som de faktiskt gör när de missbrukar, och syrebristen pågår under lång tid, beter sig patienterna väldigt märkligt, säger Andrea Marklund.
”Han fortsatte att suga i sig gas medan vi pratade med honom. Till slut fick polisen slita tuben ifrån honom” minns Andrea Marklund från en natt då hon åkte hem till en man med ett 60-tal tomma gatuber i lägenheten.
Emanuel Hendal
Beroendet av lustgas är psykiskt och inte fysiskt som med opiater eller alkohol. Men kroppen bygger upp en tolerans och därför ökar brukarna dosen hela tiden. En natt kallas Andrea Marklund till en lägenhet i Stockholmsområdet. Genom dörren hörs märkliga ljud. När ambulanspersonalen går in i lägenheten tillsammans med en polispatrull, möter de en aggressiv man med en lustgastub i handen. Han är omgiven av ett 60-tal tomma metalltuber kring halvkilot styck.
– Han fortsatte att suga i sig gas medan vi pratade med honom. Till slut fick polisen slita tuben ifrån honom. Han var helt borta och våldsam, säger Andrea Marklund.
Hamnar i deliriska tillstånd
Flera patienter har fått frostskador i gommen och på händerna av den kalla gasen, berättar Andrea Marklund. En annan vanlig patientgrupp är personer med psykisk ohälsa som tar droger för att lindra ångest och dessutom suger i sig lustgas och hamnar i deliriska tillstånd.
Statistiken visar också en kraftig ökning av inlagda lustgaspatienter. För fyra år sedan vårdades ett fåtal patienter för lustgas-relaterade skador i region Stockholm. Men under pandemiåret 2021 exploderade bruket och antalet inlagda patienter ökade kraftigt. De som utvecklar ett djupt missbruk riskerar omfattande nervskador och kan tappa kontrollen över händer och fötter.
– De vet kanske inte själva om att de har B12-brist eller andra dolda sjukdomar. Att suga i sig stora mängder lustgas är lite av en rysk roulett. Förutom nervskador visar nya studier att gasen kan ge upphov till blodproppar som kan sätta sig i hjärnan.
En stor orange ballong framför ansiktet
Bilen som omsluter lyktstolpen liknar en hopknycklad ölburk. Föraren kravlar ur det rykande vraket och ett vittne ser honom kasta in en lustgastub i buskarna. Det är ren tur att ingen skadats allvarligt när han tappade kontrollen och åkte över i det andra körfältet.
– Föraren kunde inte själv ge en förklaring till varför han kraschade. Polisen misstänker att han drog gas bakom ratten och fick en blackout, säger Andrea Marklund som kom till platsen kort efter olyckan.
I domar från de senaste åren syns fler exempel på lustgasens förödande effekter när den används i trafiken.
En julidag 2023 följer polisen efter en röd Peugeot som vinglar ut i motsatt körriktning. Ett mötande fordon tvingas styra upp på trottoaren för att undvika en frontalkrock. I ett förhör efteråt berättar en polis hur han ser en ensam man sitta i bilen – med en stor orange ballong framför ansiktet.
Mannen i Peugeoten struntar i polisens sirener men bromsar ändå slutligen in.
– När jag kommer fram tar vi ut föraren och han är nästintill okontaktbar på grund av påverkan, säger polisen.
I hans bil hittar polisen flera ballonger samt lustgastuber märkta Fastgas: märket som blivit synonymt med den svenska lustgasepidemin som gjort dess importör Niklas ”Gaskungen” Psarros till miljonär.
”Fortsatte suga i sig lustgas”
I augusti 2023 gasar en 29-åring i full fart fram längs riksväg 56 utanför Eskilstuna. Mannen sladdar ner och upp ur olika diken med sin Kia, för att slutligen krascha in i ett mitträcke. Bilen totalkvaddas.
”Den misstänkte satt kvar i bilen under tiden och fortsatte suga i sig lustgas. Han förstod inte alls när jag försökte förklara att jag var polis samtidigt som jag legitimerade mig”, står det i förundersökningen.
Inuti det grålackade fordonet hittar patrullen flera tomma tuber av märket Fastgas. Mannen döms till två månaders fängelse för rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik.
En av de allvarligaste incidenterna skedde en sen kväll i Södertälje i mars 2022. En 25-åring frontalkrockar med en annan bil och förödelsen är total. Den påkörda föraren lyckas ta sig ur men svimmar och är medvetslös. Mannen som orsakat den svåra olyckan klarar sig utan större skador. I polisförhören berättar han att han tagit lustgas bakom ratten.
Exemplen på trafikolyckor i närtid är fler än de återgivna. Andrea Marklund beskriver en frustration över att samhället inte tar konsekvenserna av lustgasepidemin på allvar.
– Vi som jobbar med det varje dag blir jävligt förbannade eftersom vi ser alla skador. Alla måste inse hur farligt det är för den som tar gasen. Och inte minst för andra när förare gör det bakom ratten.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.