Långt ifrån trygga
Så här kan det se ut i flera kommuner i Sverige. Förutsättningarna för att vårdpersonalen ska kunna göra sitt arbete är långt ifrån trygga. De beskylls sedan för att vara de som tar smittan vidare när de ska arbeta i nästa hem. Mer sällan talas det om den högriskmiljö som ligger till grund för problemet.
Per-Anders Nordström är sjuksköterska i hemsjukvården och lokalt skyddsombud för nattliga sjuksköterskor på Vårdförbundet i Alingsås. Sedan början av pandemin har han kämpat för att förklara att kommunerna inte har den kompetens som krävs för vården av covidsjuka patienter.
– Det är omöjligt att driva den här typen av arbetsrättsfrågor, det spelar ingen roll vad jag kommer med för argument, de säger bara att de följer de riktlinjer som vi får men samtidigt säger Folkhälsomyndigheten att de litar på att kommunerna kan göra egna beslut, det blir ett moment 22, säger han och suckar.
Stor skillnad i arbetsmiljö
På ett sjukhus ser proceduren vid vård av covidsjuka rejält annorlunda ut.
– Först ska covidpatienten vara på isoleringsrum. Om det inte finns ska personen vara i ett rum med negativt tryck. Om det inte finns, får patienten vara i ett rum med en sluss med två dörrar. Om det inte finns ska patienten vara i ett eget rum – men på äldrevården släpper man allt sådant. Det finns lösningar men det är ingen som ens funderar på att man borde lösa det här, säger Per-Anders Nordström.
Corona är en droppsmitta men allt fler forskare har kommit fram till att det även är en aerosolsmitta, det vill säga att viruset kan fastna i partiklar i luften, speciellt i inomhusmiljöer med dålig ventilation. Luftutbytet på sjukhuset görs minst sex gånger per timme. I en bostad ska luften bytas ut en halv gång per timme, men det uppfylls endast i hälften av alla bostäder idag.
– Man arbetar inte som arbetsmiljölagen kräver, det vill säga att först försöka ta bort risken, sedan minska risken och därefter sätta in skyddsutrustning. Det har varit slagsmål om vi ska ha munskydd eller visir, men man har glömt bort kravet på lokalerna, där vi ska vårda människor med en livsfarlig sjukdom. Det diskuteras överallt att man ska undvika kontakter i trånga miljöer utan tillräcklig ventilation och det är viktigt hur länge du är där, samtidigt sätter man personal på vak i tio timmar och säger att de är trygga.
Skickas inte till sjukhus
När smittspridningen nu går i allt snabbare takt, framförallt på äldreboenden och inom hemvården så kommer återigen direktiv till flera kommuner att patienterna inte ska skickas till sjukhusen utan i största möjliga mån vårdas på plats.
– Jag kan förstå varför man vill det, men då måste man skapa förutsättningar för den personal som ska göra det, det finns inte idag. I USA och England har man börjat med att skapa undertrycksventilation på äldreboenden, så att ingenting av det som är inne sprids vidare i fastigheten. Det är enkelt och inte särskilt kostsamt. Det ska inte vara så att man inte klarar sig bara för att man bor på äldreboende, säger Per-Anders Norström.
Han har själv klarat sig från att bli sjuk till skillnad från flera av hans kollegor.
– Det har varit flera kollegor i 40-årsåldern som legat på Iva-avdelningar och andra som fortfarande ligger sjuka. Hur man hanterat sin vårdpersonal har för mig varit spiken i kistan, jag läser till biolog nu. Kommer fler pandemier kommer jag inte befinna mig i dessa verksamheter i sjukvården, säger han.