– Jag vill förtydliga att det inte går att sitta hemma i lägenheten och plugga, utan att studenterna måste vara på lärocentret för att kunna följa utbildningen, säger Nina Nesset, studie- och karriärvägledare på Karlstads universitet.
Inför höstens antagningar hade hon och Annelie Bodén, programledare lärarutbildningar, kopplat upp sig via telelänk till Masugnen för att svara på frågor från intresserade personer som vill söka utbildningarna. Åtta andra lärocentra runt om i Sverige deltog också i informationsträffen via telelänk. Till Masugnen hade två personer som ska till söka programmet Grundskolan årskurs 4–6 kommit.
– Jag har arbetat i butik i många år och vill göra något annat och så vill jag jobba med barn, säger Frida Henningsson Frövi.
– Jag arbetar redan som lärare i klass 2 och är ute efter att få lärarlegitimation. Tidigare har jag arbetat i förskolan hela mitt liv, säger Yvonne Vikström från Stråssa.
Masugnen har tio platser på de båda lärarprogrammen och att det var två personer som dök upp på informationsträffen innebär inte att de är de enda sökande.
– Vi har fått flera telefonförfrågningar från intresserade och sista ansökningsdag är ju inte förrän den 15 april, säger Nina Sundberg, studievägledare på Masugnen.
Ska samlas en gång i veckan
När programmet väl startar måste studenterna närvara på Masugnen en gång i veckan då det är föreläsning via telelänk från Karlstad. Halva dagen går åt till att följa föreläsningen och andra halvan är vikt för grupparbete. För småbarnsmamman Frida Henningsson passar utbildningsformen utmärkt. Hon förklarar att det är omöjligt att läsa på plats i Karlstad och att det kan vara svårt att få studiero hemma med barnen.
– Jag fick just veta att det finns studierum och grupprum här på Masugnen som jag kan studera i om det behövs, säger Frida Henningsson.
Förutom att närvara på Masugnen så ska studenterna åka till Karlstad ett antal gånger per termin för att vara med på så kallade närvaroträffar.
– De varar två till tre dagar åt gången då studenterna härifrån är med på grupputbildning och gör laborationer. Studenterna får själva ordna övernattning, säger Jaana Bertilsson.
Ljust på arbetsmarknaden
För den som lyckas ta de 240 högskolepoängen ser som sagt arbetsmarknaden ljus ut. Bara i Lindesberg var 23 lärarjobb utannonserade den dag denna artikel skrevs.