– Samtidigt som regeringen ökar skolans uppdrag och höjer kraven, minskar kommunerna sin budget. Den ekvationen går inte ihop. Vi ansåg helt enkelt att det behövs ytterligare en marsch, så nu går vi ihop för att protestera mot arbetsmiljön som råder i skolan idag. Den är inte hållbar, säger Linnea Lindquist.
Enligt henne finns det ingen balans mellan statens krav på skolan och de resurser som finns.
– Vi måste få bättre förutsättningar så att vi kan ge eleverna en rättvis utbildning och arbetsmiljö. Lärarbristen är ett faktum, så antingen får de sänka kraven eller öka budgeten. Allt för många lärare går på knäna som det är nu.
”Situationen inte hållbar”
I skolmarschens pressmeddelande riktas kritik till såväl kommunpolitiker som regeringen. De skriver bland annat: ”Det är vi som känner till hur utbildning kan bedrivas, och var nedskärningarnas gränser går. Nu säger vi stopp, det räcker!”
– Nu vet vi inte hur nedskärningarna i Göteborg kommer att bli eftersom budgeten inte är satt än, men oavsett är situationen i nuläget inte hållbar, säger Linnea Lindquist.
Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet Göteborg, håller med om att kraven inte stämmer överens med resurserna – och att någonting måste förändras.
– Vi är inte med och arrangerar marschen, men vi uppmanar alla våra medlemmar att delta på söndag. Det är kris i skolan, och förutom lärarbristen råder en arbetsmiljö där kraven inte rimmar med de befintliga resurserna. Uppdragen och timplanen utökas men hur ska vi kunna uppnå kraven när vi inte har tillräckligt med behöriga lärare?
Tar inte tag i grundproblemet
Andrea Meiling undrar också hur man ska kunna locka fler till läraryrket när arbetsmiljön ser ut som den gör.
– Min uppfattning är att Skolverket helt enkelt inte lyssnar. Det är lite som att de har blivit fixerade vid meritvärden och pengar. Men om de inte tar tag i grundproblemet, alltså lärarbristen och nedskärningarna, kommer det inte att bli bättre. Vi blir kallade alarmister och att vi bara gapar efter mer pengar, men vad ska vi göra då? Det blir inte bättre med nedskärningar precis, konstaterar hon.
Nära 3 000 dök upp
Till förra årets lärarmarsch i Göteborg hade drygt femtio personer anmält sig, men närmare 3 000 dök upp. Linnea Lindquist hoppas på att ännu fler deltagare på söndag.
– Jag tror att vi kommer bli många, eller jag hoppas det i alla fall. För vi kan inte ha det som det är nu, någonting måste göras för det är barnens framtid det handlar om.