– Min bild är att man tidigare har sagt att det ska sparas men inte lagt fram skarpa krav. Men av den nya majoriteten har vi fått tydliga besked att det utrymmet inte finns längre, säger Olof Oskarsson, rektor på Rosendalsgymnasiet, en av de skolor som måste skära ned.
– Eftersom alla de kommunala gymnasierna i Uppsala tillhör en och samma koncern, så måste vi gemensamt bära olika kostnader. Det är i grunden bra. Men det är ändå svårt att förklara för lärarna här varför vi, som har fullsatta program, måste göra den här besparingen.
Besparingar väntar
Rosendalsgymnasiet ligger insprängt mellan Stadsskogen och villaområdet Kåbo. med Biomedicinskt center som granne. Nadja Ljunggren, lärare i svenska och psykologi, tar en paus från lektionen med medieeleverna, som sitter i grupprum och undersöker forskningsartiklar. Hon bjuder på kaffe ur lärarrummets automat och stänger dörren mot den stimmiga korridoren.
– Jag vet inte vad som borde göras, men med tanke på att vi har haft det här underskottet i flera år borde man kanske se det som att det är budgeten som det är fel på och inte skolorna som ”inte håller budget”. Vi lärare jobbar redan väldigt hårt.
Just nu hänger två olika besparingskrav över skolan. Det ena handlar om att få ner kostnaderna för personal som inte undervisar. Det andra handlar om att skära i lärartjänster och att varje lärare får ansvar för fler elever. Nadja Ljunggren tror att det första som kommer att hända är att elever med särskilda behov av vägledning och stöd får det svårare.
– I går hade jag muntligt prov med två elever som blir för blockerade av att skriva prov i grupp och helt enkelt inte klarar det. Jag ser det som självklart för att de ska få rättvisa betyg. Men med mer undervisning och fler elever vet jag inte hur jag ska hitta en lucka för att göra sådant.
Har klass med 40 elever
Hennes kollega, matematik- och fysikläraren Anders Lindholm, menar att lärarna antagligen kommer att stänga in sig mer på sina arbetsrum och bli mindre tillgängliga för elever.
– Sedan jobbar vi väldigt mycket med studieteknikdagar, partiledardebatter och kreativa fysikdagar. Bara för några dagar sedan var jag och några av eleverna på Sci fest där vi hade föredragspunkter som vi förberedde.
Kollegorna tror att det kommer att bli mer sjukskrivningar.
– Vi har folk som knäar redan nu. Lärartätheten här är oerhört låg, vilket går framför allt för att vi har så högpresterande elever. Jag har en klass med 40 elever, säger Anders Lindholm.
Men det är inte bara budgeten det är fel på. Som tidigare programrektor på Fyrisskolan menar Anders Lindholm att de kortsiktiga besluten i skolpolitiken har avlöst varandra med enorma kostnader som följd. Från beslutet att alla program ska rymmas bland de kommunala gymnasierna till de ofördelaktiga hyresavtal som har gjort hyreskostnaderna särskilt höga för Uppsalas skolor.
– Det har funnits program som har flyttats runt mellan olika skolor. Yrkesprogram och naturprogram som kräver dyr specialutrustning. Sedan kan det ha lagts ner efter två år och allt har rivits ut igen. Det rör sig om enormt mycket pengar som nu tas från undervisningen, säger Anders Lindholm.