BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är katastrof att inte ha lärare i alla klassrum vid skolstart! Det här handlar inte bara om ens eget jobb utan om hur vi ska ha det i samhället i framtiden, säger Maria Johnson, som har jobbat som lärare i 33 år.
Runt 30 tjänster var ännu inte tillsatta en vecka före skolstart i Umeå. Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör på Umeå kommun, bekräftar att det har varit svårare än vanligt att rekrytera. En orsak hon ser är att det utbildas för få lärare och att enbart 65 procent av dem som börjar utexamineras.
– Sedan behöver vi tillsammans med facken se vad vi kan göra för att förbättra arbetsmiljön och se över våra rekryteringsstrategier, säger Ann-Christine Gradin.
Ett scenario som lärarfacken har varnat för är att förskolan och skolan – i likhet med vården – får ett system med inhyrd personal, stafettlärare. Bemanningsföretag är redan väl etablerade i södra Sverige och står nu i startgroparna även i Västerbotten. Tanken på hyrlärare gör Maria Johnson bekymrad.
– Det pedagogiska kommer att få stå tillbaka. Arbetsbelastningen kommer att öka för oss övriga. Och så kostar det ju pengar. I värsta fall kan det leda till en nedrustning av den svenska skolan, säger hon.
Lärarförbundet i Umeå har redan börjat se en ökad rörlighet bland lärare, inte minst under det senaste året då det har funnits många vakanser.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De ser sin chans att byta jobb för att få bättre arbetsförhållanden eller höjd lön, säger Per Edberg, förhandlare på Lärarförbundet Umeå och förskollärare på Tomtebogård.
Att lärare vänder sig till nya arbetsgivare eller bemanningsföretag för att få upp sin lön tycker han är förståeligt. Men även han är orolig för skolans kvalitet. Värst kommer täta lärarbyten att drabba redan utsatta elever, tror Per Edberg.
– Vi kommer att få se barn som faller mellan stolarna.
Lärarförbundet anser att den här utvecklingen hade kunnat undvikas.
– Umeå kommun borde ge så generösa villkor till sina lärare att de väljer kommunen före bemanningsföretag – vilket också gynnar skolans kvalitet. Min erfarenhet är att kontinuitet och stabilitet i lärarkåren är vad som ger goda resultat, säger Per Edberg.
Inte tagit ställning
Enligt Ann-Christine Gradin har det inom Umeå kommun ännu inte varit aktuellt att ta ställning till om man ska ta hjälp av bemanningsföretag, utöver den externa aktör som redan sköter korttidsbemanning. Ett system med stafettlärare hoppas hon slippa, då hon inte anser att det är förenligt med den kontinuitet som behövs i skolan.
Framöver väntar stora pensionsavgångar. Är du orolig för lärarbristen?
– Jag är bekymrad, det här är en strukturell utmaning. Men jag är också övertygad om att det – genom att samla goda krafter, tänka nytt och samarbeta – kommer att gå att hitta lösningar, säger Ann-Christine Gradin.