– Vi vill ha möjlighet att få jaga varg i länet nästa år, säger Mariana Skoglund.
”Vargjakten är troféjakt”
Ett av skälen för jakten är enligt henne att länsstyrelsen vill minska förtätningen av vargreviren. Med det menas att reviren blir mindre på grund av att antalet vargar på samma yta blir fler. Eftersom en vargfamilj tar ungefär 120 älgar per år ökar trycket på älgstammen när det blir fler vargfamiljer på samma yta.
– Vargjakten förra året minskade förtätningen när vargar jagades i Nora- och Mårdhyttanreviren. Nu har de tagits över av varggrupper i angränsande Rombo- och Kindlareviren. Fyra revir har blivit två vilket minskar trycket på viltet och risken för angrepp på tamdjur, säger Mariana Skoglund.
Hon förklarar också att jägare får mindre villebråd att jaga och att de känner oro för att släppa sina hundar när det finns varg i jaktmarkerna. I sin överklagan skriver länsstyrelsen att det innebär stora ekonomiska konsekvenser för markägare och jaktnäringen och även för detaljhandeln på landsbygden lokalt om jakten ställs in. Myndigheten anser att risken är stor att vargreviret i Loka kan leda till att det inte blir någon älgjakt där nästa år.
– Är det länsstyrelsens uppgift att driva jägarnas sak? Vargjakten är troféjakt för att få ett skinn och ett foto med en dödad varg. Låt reviren vara ifred. En intakt familjegrupp är det bästa för tamdjuren, men skjuter man sönder familjen ökar risken för att de överlevande vargarna tar mer tamdjur, säger Ylva Lindberg, regionansvarig för Svenska rovdjursföreningen i Örebro län.
Vargen sprider oro
Ett annat skäl att jaga och minska antalet enligt länsstyrelsen är den allmänna oro som vargen sprider bland befolkningen.
– Vi får in samtal från oroliga föräldrar som undrar om de törs släppa iväg sina barn till skolbussen om det har varit vargar på gården och andra är allmänt oroliga hur de ska bete sig om de möter varg, säger Mariana Skoglund.
”Aldrig några problem”
Inte heller det är ett argument som biter på rovdjursföreningen.
– Vem skapar oron? Länsstyrelsen vill till varje pris jaga och glesa ut, vad ger det för signaler? Jag har bott i ett vargrevir i 20 år och aldrig haft några problem, säger Ylva Lindberg.
Hon påpekar också att det finns ekonomisk potential och möjliga arbetstillfällen i vargens närvaro.
– Det finns många människor som är beredda att betala för att uppleva stora rovdjur. Inom naturturism är vargen oslagbar. En spetsattraktion på turistspråk, säger Ylva Lindberg.