– Det är tydligt att föräldrar i yrken som kräver högre utbildning är bättre på att dela upp dagarna mellan sig. Varför det är så vet vi inte. Förutom att utbildning i sig verkar viktigt så påverkar säkert också attityderna på arbetsplatsen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Utvecklingen går långsamt
Försäkringskassan har också undersökt hur stor andel föräldrar som delar dagarna lika. Det har ökat från 8 procent för barn födda 2005 till 14 procent för barn födda 2013. En fördubbling, men fortfarande går utvecklingen mot ett mer jämlikt uttag långsamt, och kvinnor tar fortfarande ut den absoluta merparten av dagarna. Över hälften av papporna tar inte ut fler dagar än de två månader som har avsatts för fäder.
Dessutom kan siffrorna över uttag dölja en annan ojämlikhet, nämligen att många kvinnor också väljer att vara hemma utan ersättning och sprider ut sina föräldradagar. Det syns då inte i statistiken, som grundar sig på antalet dagar föräldrarna är hemma med betalning.
Sämre löneutveckling
Att kvinnor tar ut obetald ledighet leder i sin tur till att de blir borta från jobbet längre vilket är just det som påverkar jämställdheten allra mest.
– Ju mer tid man är borta desto sämre blir löneutvecklingen och det påverkar lönen resten av livet, säger Clara Berglund, generalsekreterare på Kvinnolobbyn, som menar att det ojämna uttaget också kan kopplas till annan ojämlikhet.
– Vi ser ett tydligt samband mellan ett ojämlikt uttag av föräldraledighet och ett ojämlikt uttag av dagar för vård av sjukt barn. Förmodligen påverkar föräldraledigheten dessutom deltidsarbetet och kvinnors obetalda arbete i hemmet, säger Clara Berglund.
Hon anser att den höjda garantinivån i försäkringen och den stora flexibiliteten ger kvinnor ett incitament att stanna hemma längre, i synnerhet om de inte har en fast förankring på arbetsmarknaden.
– En individualisering av föräldraförsäkringen är nyckeln. Om kvinnor och män delar mer lika på föräldraförsäkringen kommer de också att dela mer lika på vabdagar när barnen blir sjuka och risken kommer att minska för att kvinnor går ned i arbetstid för att hinna med obetalda arbetsuppgifter.
Den individualiserade föräldraförsäkringen har länge utgjort ett viktigt mål för svenska feminister. Nu kan vi också ha rört oss ett kliv närmare, i år införs en tredje pappamånad i försäkringen. Dessutom tillsatte regeringen i början av februari en utredning om att ”modernisera” föräldraförsäkringen, där frågan om individualisering tas upp. Dels ska försäkringen anpassas till att fler har tillfälliga jobb, dels till att fler lever i familjekonstellationer som inte är traditionella, enligt regeringen.
Risk att andra täcker upp
Clara Berglund är både positiv och kritisk.
– Man diskuterar ju att göra det lättare för en tredje part, som inte är barnets förälder, att ta ut dagar. Det kan ju verka vettigt, men risken är att det blir någon mormor eller farmor som täcker upp, i stället för att papporna tar ut ledigheten.
– Sedan återstår det att se om utredningen faktiskt kommer att våga föreslå en individualiserad föräldraförsäkring.