Sedan den 1 april 2016 får även ensamstående kvinnor hjälp med assisterad befruktning i Sverige. Just nu står över 200 kvinnor i kö i Västra Götalandsregionen, men än så länge har ingen fått hjälp och kön bara växer.
– Vi har inte fått en krona, säger Ann Thurin Kjellberg, ansvarig överläkare på reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Enligt Ann Thurin Kjellberg beror det på att de inte har fått några extra resurser avsatta för den här gruppen kvinnor. Hon menar att kön kan komma att växa om de inte får pengar snart.
– Det är en bisarr situation. Vi har ett beslut om att hjälpa ensamstående, men vi har inte fått en enda krona. Det var en svår situation redan innan det nya beslutet, och vi har svårt att klara det här uppdraget, säger hon.
Hon förklarar att de har en plan för hur de ska få bukt med köproblemen, men att de behöver resurser. Det behövs både fl er spermadonatorer och fl er kuratorer, barnmorskor och labbpersonal. Ann Thurin Kjellberg förklarar att det är en dyr typ av vård eftersom det krävs omfattande utredningar för alla inblandade.
Vill ha pengar från regeringen
Tony Johansson (MP) är första vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland och tycker att pengarna för att korta köerna borde komma från regeringen snarare än regionpolitikerna.
– När man genomför en reform på nationell nivå borde man ge statsbidrag till landstingen men något sådant har vi inte fått, säger han och lägger till att de ska pröva om de behöver skjuta till mer resurser till målgruppen.
I väntan på pengar har reproduktionsmedicin på Sahlgrenska sänkt maxåldern för att få ställa sig i kö till 36 år. De har också skickat ut brev till alla som står i kön för att försäkra sig om att de fortfarande är intresserade av behandlingen. Överläkaren Ann Thurin Kjellberg tror att köerna i VG-regionen bara kommer bli längre om inte politikerna tillskjuter resurser. Infl ödet av remisser till kliniken ökar hela tiden och framtiden är osäker.
– Vi kan egentligen inte garantera något alls. Kön kan växa, men om vi får pengar kan den bli kortare. Just nu håller vi näsan över vattnet, säger hon.