– Först ett hot hela hösten, sedan en lättnad när vi inte behövde spara lika mycket, och sedan hot igen. Det är omänskligt och fruktansvärt att man hanterar människor så här, säger Lena Westerborn Strömberg.
I det besparingsförslag som hon talar om har hennes tjänst och några ytterligare tjänster på Kulturskolan legat i farozonen. Bland annat skulle en pianolärartjänst försvinna.
– Det skulle innebära att köerna till pianoundervisningen blir längre, säger Lars Hilmersson som är verksamhetsansvarig på Kulturskolan.
Skulle drabba många barn
Det är inte bara barn som spelar saxofon eller piano som skulle märka besparingen. Färre tjänster skulle få konsekvenser för många olika verksamheter.
– Jag är saxofonlärare men jag arbetar också med hörselskadade barn och barn med funktionsnedsättningar. Jag arbetar med nyanlända barn på Perrongen och är ute i olika skolklasser varje vecka. Därför kan en neddragning av ett par tjänster på Kulturskolan påverka väldigt många barn, säger Lena Westerborn Strömberg.
Hon är rädd att politikerna inte förstår vilken nytta Kulturskolan har i samhället.
– De språk som vi undervisar i här; musik, teater och dans, är universella. Det är språk som fungerar att kommunicera med även om du kommer från ett annat land, har en annan religion, en annan ålder eller en funktionsnedsättning, säger hon.
De fackliga representanterna är frustrerade över situationen som råder. Mike Crawford och Else-Marie Meier berättar om hur Kulturskolan har fått fler och fler uppdrag under de senaste åren. Men några extra pengar har inte synts till.
– Frustrationen är enorm. Man blir rasande när man ser hur det här hanteras. Vår verksamhetsplan går inte ihop med budgeten som det ser ut i dag, säger Mike Crawford.
– Behovet av våra tjänster bara ökar, vi får ju allt fler barn som bor i Örebro. Samtidigt väljer kulturnämnden att spara. Det känns som ett slag mot hela verksamheten, säger Else-Marie Meier.
Nyligen beslutade även kulturnämnden att Kulturskolans avgifter skulle höjas från dagens 700 kronor till 1 000 kronor för en termin. I skrivande stund är det oklart om beslutet kommer att stå fast. Men just nu måste ledningen agera efter det beskedet.
– Läget just nu är väldigt konstigt, vi får motstridiga signaler. Å ena sidan har besparingskravet från kommunstyrelsen minskat, men å andra sidan vill ordföranden i kulturnämnden fortsätta att driva på för en effektivisering av Kulturskolan. Jag tycker att det är anmärkningsvärt eftersom det skapar oro och det är personal som drabbas, säger Lars Hilmersson.
”Höjer trösklarna för nya grupper”
I slutändan drabbar det barn som vill lära sig spela, dansa eller spela teater.
– Högre avgifter höjer trösklarna för nya grupper som vill börja i vår verksamhet. När vi pratar med människor ute i stadsdelarna och med gode män till ensamkommande flyktingbarn så tycker de att priset är för högt, säger Lars Hilmersson, verksamhetsansvarig på Kulturskolan.