På tre år har det kommunala bostadsbolaget Mitthems bostadskö ökat från 2 500 till 11 200 personer och 3 500 av dessa är unga under 26 år. Vd Marie Selin har, sedan hon började på bolaget för tre år sedan, följt utvecklingen på Sundsvalls bostadsmarknad.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Människor har insett att det inte går att få en bostad per automatik när man söker, utan att man måste ställa sig i kö för att ha en chans. Jag tror att det är anledningen till att köerna har vuxit, säger hon.
Tvingas bo kvar hemma
Framför allt är det ungdomar 18–26 år som har svårt att hitta bostad. Siffror från Hyresrättsföreningens senaste undersökning visar att 142 000 unga vuxna i Sverige ofrivilligt bor kvar i föräldrahemmet och att det är bristen på de eftertraktade hyreslägenheterna som ställer till det. Enligt Marie Selin är en av anledningarna till bostadskrisen att nyproduktionen inte har mött upp befolkningstillväxten.
– Det som har varit begränsande är byggpriserna. Det är väldigt dyrt att bygga nytt i Sverige och vi ligger på fjärde plats i världen och etta i Europa när det gäller höga byggpriser, förklarar hon.
Sundsvalls kommun har som mål att erbjuda attraktiva boendemiljöer till 100 000 invånare till och med 2021, ett arbete där Mitthem ligger i framkant.
– Vi jobbar rent generellt med att bygga fler bostäder och har aldrig byggt så mycket som vi gör nu. Vår satsning är att bygga 500 bostäder till och med 2018, berättar Marie Selin.
Mycket av det som byggs är dyra bostadsrätter, trots att byggpriset inte skiljer sig särskilt från hyresrätter.
– Hyresrätten är skattemässigt missgynnad. Flyttar man in i en hyresrätt finns inte samma avdragsmöjlighet på räntor som om man skulle ta ett lån och köpa en bostadsrätt, säger Marie Selin.
Fokus på hyresrätt och ungdomar
Mitthems fokus är hyresrätter och studentlägenheter. Som en lösning på problemet med bostadsbristen bland unga har bolaget, med direktiv från kommunen, sedan årsskiftet tagit fram 100 specificerade kontrakt till lägenheter där unga prioriteras.
– Genom kontrakten får unga en förtur gentemot de som samlar kötid. Under året har vi tecknat flera ungdomskontrakt till unga som förmodligen inte skulle ha fått lägenhet utan den här förturen. Vi vill möjliggöra för ungdomar att stanna kvar här för att det gynnar vår kommuns utveckling. Vi vill att det ska kännas självklart för unga att bo kvar eller flytta hit, säger Marie Selin.
Hundra lägenheter är inte mycket i förhållande till efterfrågan och Marie Selin hoppas att övriga aktörer på marknaden ska ta efter.
– Själv har jag aldrig hört talas om konceptet med ungdomskontrakt förut och i tidskrifter har jag läst om det som ”Sundsvallsmodellen”. Vi har gått lite i bräschen med det här och jag hoppas att det vi gör kan inspirera andra, säger Marie Selin.