– Vi är just nu på ansökningar som kom in i februari 2013, säger Magnus Eklund på länsstyrelsen i Örebro.
Om regeringen får igenom sin föreslagna budget kommer totalt 225 miljoner kronor att gå till solceller nästa år, en rejäl ökning om man jämför med de 50 miljoner som var avsatta för solcellsbidrag i år. Och för åren 2017-2019 ska 390 miljoner kronor per år gå till solcellsbidrag. Men trots den stora ökningen är det inte säkert att de som söker nu kan få pengar nästa år.
– Om vi får de pengar som vi tror till länet så kommer de kanske att räcka till ansökningarna från 2013 och en del av ansökningarna från 2014, säger Magnus Eklund.
Hur många solcellsmiljoner som hamnar i Örebro län är än så länge oklart, men beloppet baseras på hur många som köar för bidrag här. En lång kö genererar mer pengar till länet.
Just nu finns det 143 ansökningar som väntar på beslut om stöd. Mest är det privatpersoner som söker bidrag, men även bostadsföretag och bostadsrättsföreningar har sökt pengar.
Intresset för solcellsbidrag växer
Samtidigt som många köar för bidrag ökar också intresset för att sätta upp solceller. Det har man bland annat märkt på Örebro kommun som för ett och ett halvt år sedan publicerade en solkarta på sin hemsida. En karta som visar vilka tak i kommunen som passar för solceller.
– Det är 600 personer varje månad som är inne och använder kartan. Och vi använder den också i vår egen energirådgivning, säger Niklas Jakobsson, klimatstrateg vid Enheten för hållbar utveckling på Örebro kommun.
Förutom intresset för solkartan kommer det även in många frågor om solel till energirådgivarna i kommunen.
– Det är ett väldigt högt tryck och mycket frågor kring solel. Vi ska därför ordna en särskild träff i höst för att hjälpa intresserade att komma vidare. Vi håller också på att skriva nya lathundar som kan hjälpa dem som vill installera solel med allt administrativt, säger Niklas Jakobsson.
En viktig grupp som kommunen ska fokusera på framöver är idrottsföreningar.
– De har ofta ett stort elbehov och jag upplever att flera föreningar är nära att ta det här klivet nu. Och det är roligt om de vågar gå före. Det är en viktig signal mot medlemmarna att det är det här som är framtiden, säger Niklas Jakobsson.